Britský vyjednávač Davis poprel, že vláda bezpečnosťou vydiera Európsku úniu

NETKY.SK • 30 Marec 2017, 15:02 • 2 min
Britský vyjednávač Davis poprel, že vláda bezpečnosťou vydiera Európsku úniu

LONDÝN - Hlavný vyjednávač Británie na rokovaniach o odchode z Európskej únie David Davis odmietol dnes tvrdenia, že Spojené kráľovstvo sa vyhráža ukončením spolupráce v oblasti bezpečnosti, ak nedosiahne takú obchodnú dohodu s EÚ, akú chce.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Davis pre spravodajskú stanicu BBC vyhlásil, že list premiérky Theresy Mayovej spúšťajúci rokovania o vystúpení Británie z Únie dal jasne najavo, že Británia chce pokračovať v spolupráci s EÚ v celej škále záležitostí vrátane bezpečnosti, a to v prospech oboch strán.

 

"Chceme dohodu a (premiérka) poukázala na to, že bude zlé pre obe naše strany, ak k dohode nedospejeme," povedal Davis. "To je podľa mňa úplne racionálny argument - ale hrozba v žiadnom prípade nie," dodal. Mayovej šesťstranový list, odovzdaný v stredu predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi v Bruseli, obsahuje 11 zmienok o bezpečnosti a podľa tlačovej agentúry AP sa v ňom uvádza, že bez dobrej dohody "bude naša spolupráca v boji proti zločinnosti a terorizmu oslabená".

 

Britský bulvárny denník The Sun nemá pochybnosti o tom, čo tým Mayová myslela, a na dnešnej prvej strane má titulok "Vaše peniaze alebo vaše životy" spolu so slovami "Premiérkina brexitová hrozba voči EÚ".

Británia je európskou bezpečnostnou veľmocou - je jednou z iba dvoch jadrových mocností v EÚ a má aj tajné služby, ktoré patria k najvýkonnejším na svete.

 

Mayová v stredu uviedla, že Británia pravdepodobne po brexite vystúpi z policajnej agentúry Europol, ale chce "zachovať určitú spoluprácu v tých záležitostiach, v ktorých ju v súčasnosti máme". Britská ministerka vnútra Amber Ruddová, ktorá má zodpovednosť aj za tajné služby a bezpečnosť, takisto odmietla, že v liste sa nachádza vyhrážka. Avšak pre televíziu Sky News povedala: "Ak odídeme z Europolu, potom si so sebou vezmeme aj svoje informácie. Faktom je, že európski partneri si chcú ponechať naše informácie."

 

Vysokopostavení európski lídri reagovali pozitívne na celkovo vrúcny tón Mayovej listu - ale ani im neušiel oceľovotvrdý podtón. "Podľa mňa je list pani Mayovej vo všeobecnosti veľmi konštruktívny, ale je v ňom aj jedna vyhrážka," povedal koordinátor Európskeho parlamentu pre brexit Guy Verhoftstadt a dodal, že Mayová akoby požadovala dobrú obchodnú dohodu výmenou za pokračovanie bezpečnostnej spolupráce.

 

"Takto to nefunguje," vyhlásil Verhoftstadt pre Sky News. "Človek nemôže zneužiť bezpečnosť občanov na to, aby dosiahol dobrú dohodu v niečom inom," dodal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies