Britský vyjednávač pre brexit rokoval s EÚ, ako to dopadlo?

NETKY.SK • 1 August 2019, 18:29 • 2 min
Britský vyjednávač pre brexit rokoval s EÚ, ako to dopadlo?

BRUSEL - David Frost ako hlavný vyjednávač v oblasti brexitu za britskú stranu sa počas dnešných hodín stretol s vysokými predstaviteľmi Európskej únie, konkrétne s predsedom EK Jeanom-Claudom Junckerom, dočasnou generálnou tajomníčkou EK Ilze Juhansonovou a Stéphanie Risovou z tímu vyjednávačov EÚ pre brexit. Téma rokovania bola jasná.

slovakia

left justify in out

Obe strany podľa potvrdili svoje doterajšie stanoviská a vyjadrili pozitívne očakávania ohľadom budúcich kontaktov. Nový premiér Veľkej Británie Boris Johnson patrí medzi kritikov dohody o odchode Británie z EÚ, ktorú vyrokovala jeho predchodkyňa na poste premiérky Theresa Mayová. Johnson žiada, aby EÚ znova otvorila rokovania o dohode.

 

img

 

Lídri EÚ však takúto možnosť opakovane zamietli. Britský premiér vyhlasuje, že v prípade, ak sa nepodarí dohodnúť na novej dohode, Spojené kráľovstvo Úniu opustí bez dohody. Junckerova hovorkyňa Mina Andrejevová oznámila, že predseda EK a Johnson sa majú stretnúť na summite krajín skupiny G7 vo francúzskom meste Biarritz v dňoch 24.-26. augusta 2019.

 

img

 

Británia pre prípad brexitu bez dohody vyčlenila v prepočte 2,29 miliardy eur, čo opozícia Veľkej Británie podrobila okamžitej kritike. Britský minister financií Sajid Javid sa vyjadril, že dodatočné finančné prostriedky zabezpečia, že Británia bude 31. októbra schopná odísť "s dohodou alebo bez dohody". Suma zahŕňa zdroje na posilnenie bezpečnosti hraníc, zabezpečenie dodávok zdravotníckeho materiálu, podporu podnikov a zlepšenie komunikácie s verejnosťou.

 

img

 

Opozičná Labouristická strana označila výdavky vlády za "otrasné vyhadzovanie peňazí daňových poplatníkov", keďže väčšina poslancov dala najavo, že s odchodom bez dohody nesúhlasí a plánuje ho blokovať.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies