Britský vicepremiér kritizuje Putina a žiada, aby Rusom zobrali MS 2018

NETKY.SK • 27 Júl 2014, 10:02 • 2 min
Britský vicepremiér kritizuje Putina a žiada, aby Rusom zobrali MS 2018

LONDÝN - Britský vicepremiér žiada FIFA, aby odobrala Rusku organizáciu futbalových majstrovstiev sveta 2018.

slovakia

left justify in out

Tak by podľa neho potrestala prezidenta Vladimira Putina za "agresívne správanie" v ukrajinskej kríze. Nick Clegg v rozhovore pre britské periodikum The Sunday Times ostro kritizoval Rusko i Putina. 
      

Clegg tvrdí, že odobratie svetového šampionátu by bolo veľkým trestom najmä pre Putina, ktorý chce podľa neho využiť najväčší futbalový sviatok na prezentáciu vlastnej osoby. Britský vicepremiér reagoval na vyjadrenia nemeckých zákonodarcov, ktorí takisto volajú po odobratí šampionátu, pretože vinia Rusko zo zodpovednosti za zostrelenie lietadla Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines, pri ktorom zahynulo celkovo 283 cestujúcich a 15 členov posádky. 
      

"Po tom hroznom čine je dôležité, aby Európska únia tvrdo zasiahla proti Vladimirovi Putinovi. Musíme prijať prísnejšie sankcie a dať mu najavo, že nemôže očakávať privilégiá vo svetových záležitostiach, ak nie je pripravený hrať podľa základných pravidiel. Ak sa prezentuje takýmto agresívnym správaním, je nemysliteľné, aby mal česť hostiť majstrovstvá sveta vo futbale v roku 2018. Futbal je krásna hra a nemôže byť poznamenaná škaredou agresiou Ruska na rusko-ukrajinskej hranici," pokračoval Clegg. 
      

Líder liberálnych demokratov tvrdí, že ruský prezident využil vo svoj vlastný prospech aj tohtoročné zimné olympijské hry v Soči. "Je jasné, že chce využiť na vlastnú prestíž a obohatenie sa aj futbalové majstrovstvá sveta. Neviem koľko ľudí má byť ešte zostrelených z neba, aby si všetci povedali, že toho bolo dosť," tvrdo kritizoval Clegg. Moskva stále popiera podiel na zostrelení lietadla. 
      

Medzinárodná futbalová federácia zatiaľ neuvažuje nad odobratím MS Rusom. "FIFA podporuje každú formu mierovej a demokratickej debaty, zároveň odsudzuje i tú najmenšiu formu násilia a intolerancie. História nám ukázala, že bojkotovanie športových udalostí nie je tou najefektívnejšou cestou ako riešiť celosvetové problémy. Sme presvedčení, že podujatie ako svetový šampionát môže byť spúšťačom dialógu medzi vládami a národmi. Veríme, že takými budú aj MS v roku 2018 v Rusku," uviedla FIFA v oficiálnom vyhlásení v piatok. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies