Britský úrad povolil kontroverznú metódu: Dieťa možno počať z DNA troch ľudí

NETKY.SK • 15 December 2016, 14:45 • 2 min
Britský úrad povolil kontroverznú metódu: Dieťa možno počať z DNA troch ľudí

LONDÝN - Britský Úrad pre ľudské oplodnenie a embryológiu (HFEA) schválil dnes kontroverznú vedeckú metódu, na základe ktorej je možné počať dieťa s použitím genetického materiálu troch rôznych ľudí.

slovakia

left justify in out

Metóda, ktorá je označovaná za prelomovú, by mala poskytnúť ochranu istému malému počtu detí, ktorým hrozí, že by po svojej matke zdedili smrteľnú chorobu.

 

Predsedníčka HFEA Sally Chesireová rozhodnutie úradu označila za okamih, ktorý zmení životy mnohých rodín. Dodala, že používanie metódy bude obmedzené len na veľmi špecifické okolnosti, ako to už odporučil tím expertov.

 

Postupy sú určené na odstránenie problémov, ktoré embryám spôsobujú poškodené mitochondrie matky. Tie totiž môžu zapríčiniť svalovú dystrofiu, zlyhanie orgánov či ťažké ochabnutie svalstva. HFEA dodal, že nemocnice, ktoré budú mať o metódu záujem, o povolenie použiť ju musia požiadať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona