Britský týždenník Economist podporil Clintonovú a skritizoval Trumpa

NETKY.SK • 3 November 2016, 14:43 • 2 min
Britský týždenník Economist podporil Clintonovú a skritizoval Trumpa

WASHINGTON - Renomovaný britský týždenník Economist vyjadril dnes podporu demokratickej kandidátke na amerického prezidenta Hillary Clintonovej. V článku zverejnenom na svojej webovej stránke súčasne kritizoval republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa, ktorý bol podľa Economistu "príšerný prezidentom".

slovakia

left justify in out

Článok s podtitulom "Prečo by sme odovzdali svoj hypotetický hlas Hillary Clintonovej" má vyjsť ako úvodník v najbližšom tlačenom vydaní časopisu, ktoré vyjde 5. novembra. "Pán Trump v priebehu svojej kampane každodenne poskytoval dôkazy o tom, že by bol príšerným prezidentom," píše sa v úvodníku.

 

Vzhľadom na celý svoj doterajší život, temperament a charakter by bol Trump nanajvýš nevhodným kandidátom na to, aby bol hlavou štátu vedúcej demokratickej mocnosti s hlavným veliteľom najsilnejšej armády sveta, ktorý by mal v kompetencii obrovský jadrový arzenál USA, uvádza sa v článku.

 

Republikánsky kandidát podľa Economistu v priebehu prezidentskej kampane zneužíval latentné rasové napätie v USA. Redakcia tiež odmieta Trumpove názory v otázkach prisťahovalectva, životného prostredia, úlohy USA vo svete, ako aj jeho daňovú a obchodnú politiku, ktorá by zvýhodnila bohatých na úkor chudobných.

 

Economist sa rozhodne stavia za demokratickú kandidátku a kritizuje tých, ktorí ju a priori odmietajú len preto, lebo je Clintonová.

 

"Pani Clintonová je lepšou kandidátkou, ako sa zdá, a má väčšie predpoklady na to, aby si poradila so strašným, disfunkčným stavom politiky vo Washingtone, než sa domnievajú jej kritici," píše Economist.

 

Clintonovej volebný program je podľa Economistu v "pragmatickom centre" americkej Demokratickej strany. Výhrady, ktoré má voči nemu vedenie časopisu, sú v porovnaní s Trumpovým programom bezvýznamné. Clintonová má - napriek námietkam republikánov - na vykonávanie úradu prezidentky aj dobré osobnostné predpoklady a dostatočné skúsenosti, domnievajú sa autori úvodníka.

Economist považuje za dôležité aj to, že v prípade víťazstva by sa Clintonová stala prvou prezidentkou v 240-ročnej histórii USA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies