Britský súd umožnil Madurovi zobrať venezuelské zlato z anglickej banky

NETKY.SK • 5 Október 2020, 19:46 • 2 min
Britský súd umožnil Madurovi zobrať venezuelské zlato z anglickej banky

MOSKVA – Venezuelské zlato zadržiavané v anglickej banke sa môže vrátiť do rúk prezidenta Nikolasa Madura. Ide o drahé kovy v hodnote viac ako jednej miliardy dolárov.

slovakia

left justify in out

Po tom, čo britské úrady uznali Guaida, ktorý sa vyhlásil za prezidenta Venezuely, bol osud zlata v nedohľadne. Pod tlakom Spojených štátov anglická banka odmietala vrátiť dráhy kov Caracasu, ktorý ho chcel použiť na boj proti epidémii koronavírusu. Venezuela požiadala OSN, aby konala ako sprostredkovateľ a vlani v máji podala žalobu, v ktorej požiadala prenesenie drahých kovov do potravinového programu OSN. Najskôr londýnsky najvyšší súd sťažnosť zamietol.

 

Ale teraz anglický odvolací súd uznal, že skutočným prezidentom Venezuely je Nikolas Maduro, pretože má v krajine moc. Predchádzajúce uznanie Guaida za úradujúceho venezuelského prezidenta pomenoval za „nejednoznačné“, pretože nikto v britskej vláde ani ráz nepovedal, že kráľovstvo neuznáva Madura. To znamená, že to je on, kto má právo nakladať so zlatom.

 

 

Treba pripomenúť, že v anglickej banke sú uložené venezuelské zlaté tehličky s celkovou hmotnosťou 31 ton. Venezuelská vláda sa opakovane pokúšala vrátiť časť zlata, ale dostala odmietnutie od banky.

 

Prezident Bolívarskej republiky uviedol, že za päť rokov, kvôli sankciám uvaleným USA, Venezuela stratila 99% devízových príjmov. Je to asi 150 miliárd dolárov. Nikolas Maduro predstavil nový protiblokovací zákon, ktorý ochráni venezuelské aktíva doma i v zahraničí pred krádežami a pomôže obnoviť ekonomiku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies