Britský súd rozhodol, že Richarda III. pochovajú v Leicesterskej katedrále

NETKY.SK • 23 Máj 2014, 13:46 • 2 min
Britský súd rozhodol, že Richarda III. pochovajú v Leicesterskej katedrále

LONDÝN - Potomkovia anglického kráľa Richarda III., ktorého telesné pozostatky našli pod verejným parkoviskom v stredoanglickom meste Leicester, prehrali dnes súdny spor o to, kde by mal byť Richard opätovne pochovaný, informovala agentúra Reuters. Traja sudcovia londýnskeho súdu rozhodli, že súdne preskúmanie rozhodnutia súdu nižšieho stupňa nie je nutné.

slovakia

left justify in out

Miesto posledného odpočinku kráľa bolo dlho záhadou, až kým archeológovia z Univerzity v Leicesteri nenašli jeho kostru so zdeformovanou chrbticou a ranami na hlave. Následné testy DNA potvrdili, že skutočne ide o Richarda.

 

Predstavitelia univerzity, ktorí majú podporu leicesterskej mestskej rady, dostali povolenie ministerstva spravodlivosti kráľa opätovne pochovať v Leicesterskej katedrále. 

 

Toto rozhodnutie však napadla Aliancia Plantagenetovcov, ktorej členmi sú aj Richardovi vzdialení príbuzní, a požiadala súd, aby plány Leicesterskej univerzity zastavil. Podľa Aliancie vláda postupovala "nepochopiteľne", keď rozhodnutie vydala, pretože rozhodnutie o mieste posledného odpočinku kráľa by malo byť predmetom verejnej diskusie.

 

Aliancia žiada, aby bol Richard pochovaný v severoanglickom meste York, ktoré bolo počas kráľovej 26-mesačnej vlády mocenskou základňou jeho prívržencov. 

 

Richard III. bol posledným anglickým kráľom, ktorý padol v boji. Zahynul v roku 1485 v bitke na Boswothskom poli, ktorá ukončila Vojnu ruží medzi znepriatelenými rodmi Yorkovcov a Lancasterovcov. Richard III. bol zároveň posledným anglickým panovníkom z dynastie Plantagenotovcov, ktorá v krajine vládla 300 rokov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona