Britský súd rozhodol, aplikácia Uber je legálna

NETKY.SK • 16 Október 2015, 14:03 • 2 min
Britský súd rozhodol, aplikácia Uber je legálna

LONDÝN - Aplikácia americkej spoločnosti Uber, ktorá ponúka taxi služby, neporušuje britské zákony. Je teda legálna. Rozhodol o tom dnes súd v Londýne po mesiacoch protestných akcií vodičov svetoznámych čiernych taxíkov, ktorí sa sťažujú, že im Uber berie prácu. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

slovakia

left justify in out

Aplikácia Uber totiž umožňuje klientom rýchlo a jednoducho vyhľadať vodiča s prázdnym autom a objednať si odvoz. Platí sa pritom cez smartfón. Druhá aplikácia zase umožňuje vodičom vypočítať cenu za odvoz.

 

Londýnski taxikári sa obrátili na súd, aby rozhodol, či táto technológia neporušuje britské zákony, ktoré zakazujú používať taxametre v súkromných autách. Sudca Duncan Ouseley dnes vo svojom verdikte uviedol, že aplikáciu nie je možné považovať za taxameter, preto je legálna.

 

"Taxameter nie je zaradenie, ktoré počas jazdy prijíma GPS signál a odosiela GPS údaje serveru mimo vozidla, aby vypočítal platbu a poslal informáciu späť tomuto zariadeniu," vyhlásil sudca.

 

Londýnski taxikári viackrát protestovali proti aplikácii Uber, ktorá podľa nich obchádza zákon o licenciách.

 

Proti aplikácii sa búria taxikári v mestách po celom svete, vrátane Bratislavy. Starosta Rio de Janeiro minulý mesiac vyhlásil, že aplikáciu Uber v meste zakáže.

Dnešné rozhodnutie britského súdu však neovplyvní konzultácie londýnskeho úradu pre dopravu, ktoré sa začali v septembri. Ich cieľom je pripraviť návrh prísnejších pravidiel pre prepravu pasažierov, ktoré sa môžu dotknúť aj americkej spoločnosti so sídlom v San Franciscu. Medzi jej investorov patria napríklad banka Goldman Sachs alebo spoločnosť Google.

 

Podľa pripraveného návrhu londýnski taxikári budú musieť potvrdiť rezerváciu jazdy najmenej päť minút pred začiatkom cesty. To znamená, že klient si cez aplikáciu nebude môcť stopnúť najbližšie prázdne vozidlo. Okrem toho taxík bude musieť dopredu uviesť cenu za jazdu ešte pred potvrdením rezervácie.

V každom prípade zduženie taxikárov sa chce proti rozsudku odvolať na Najvyššom súde.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona