Britský štátnik Winston Churchill bol známy aj svojimi bonmotmi

NETKY.SK • 29 November 2014, 12:08 • 2 min
Britský štátnik Winston Churchill bol známy aj svojimi bonmotmi

WOODSTOCK - Sir Winston Leonard Spencer-Churchill, bývalý britský štátnik, politik, vojak, vojnový reportér a spisovateľ, bol jedným z trojice najvyšších predstaviteľov krajín, ktoré zvíťazili v druhej svetovej vojne. História ho považuje za jedného z najvýznamnejších politikov 20. storočia. V nedeľu 30. novembra uplynie od jeho narodenia 140 rokov.

slovakia

left justify in out

Ako syn politika sa aj on zamýšľal uchytiť v tejto oblasti. V roku 1899 sa však do parlamentu napriek uznávaným verejným prejavom nedostal. Pozornosť verejnosti potom pritiahol na seba odvážnym kúskom v Afrike, kde pôsobil v roku 1899 ako vojnový korešpondent. Dostal sa do zajatia, unikol z neho a prekonal 500 kilometrov vlakom naprieč krajinou, aby sa dostal na územie kontrolované Britmi. Stal sa národným hrdinom, vyslúžil si vyznamenanie britskej kráľovnej Viktórie a miesto v dolnej snemovni britského parlamentu.
      

Počas prvých troch dekád 20. storočia zastával významné posty v liberálnych i konzervatívnych vládach Veľkej Británie. Po vstupe krajiny do druhej svetovej vojny sa v roku 1939 stal prvým lordom admirality. Od mája nasledujúceho roka (ako 66-ročný) pôsobil vo funkcii premiéra do roku 1945 a zároveň bol aj ministrom obrany. Druhýkrát sa stal premiérom Veľkej Británie v roku 1951, keď mal 77 rokov a tento post zastával do roku 1955.
      

Bol vynikajúcim a duchaplným rečníkom. Známym sa stal jeho uštipačný humor a bonmoty. Napríklad slová "sľubujem vám iba krv, pot a slzy" sú známe z jeho prejavu v máji 1940 pri menovaní za premiéra. Názory na to, či je autorom odpovede na slová dámy, ktorá sa vyjadrila "ak by ste boli mojím manželom, dala by som vám jed do kávy", sa rôznia. Údajnou Churchillovou bleskovou odpoveďou bolo "ak by ste boli mojou manželkou, vypil by som ju".
      

Sám Churchill sa považoval aj za spisovateľa. Jeho prvými knihami v čase, keď bol vojnovým dopisovateľom, boli The Story of the Malakand Field Force (1898) a The River War (1899). Zaoberal sa aj politickými a vojenskými dejinami, v ktorých hrali Briti hlavnú úlohu. Práve za tieto diela bol v roku 1953 ocenený Nobelovou cenou za literatúru. Po odchode do dôchodku napísal A History of the English-speaking Peoples (4 diely, 1956-1958). 
      

Churchill zomrel vo vysokom veku 91 rokov 24. januára 1965 v Londýne. Po štátnom pohrebe jeho ostatky previezli podľa jeho priania na cintorín v Bladone, neďaleko miesta, kde sa narodil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona