Britský reťazec chce bojovať proti antibiotikám pridávaným do mäsa, zákazníkom ukáže ich skutočné hodnoty

NETKY.SK • 2 Január 2018, 15:00 • 2 min
Britský reťazec chce bojovať proti antibiotikám pridávaným do mäsa, zákazníkom ukáže ich skutočné hodnoty

LONDÝN – Britský obchodný reťazec Marks & Spencer chce ráznym spôsobom zabojovať proti chovateľom zvierat, ktorí vo svojom chove nadmerne využívajú antibiotiká.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť bude zverejňovať presný pomer antibiotík v mäsových a mliečnych výrobkoch a vajciach. Cieľom reťazca je znížiť záujem o konkrétny produkt, čím chce dosiahnuť postupné znižovanie aplikácie antibiotík podávaných zvieratám.

 

Nadmerný obsah antibiotík v potravinách má za následok väčšiu odolnosť ľudí proti účinným látkam počas liečby. Informoval The Guardian.

 

Zverejnené výsledky M&S nie sú žiadnou tragédiou, hodnoty namerané v hydine a v bravčovom mäse sú 4-krát nižšie, ako povoľujú legislatívne hodnoty v Británii. Podobnou cestou zverejňovania sa vydal aj ďalší obľúbený supermarket Waitrose.

 

Používanie antibiotík poľnohospodármi môže mať veľmi negatívne dopady na ľudské zdravie, výsledkom čoho sa môže človek stať rezistentným na určitý druh antibiotík nasadených počas liečby.

 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pritom upozorňuje, že v tomto roku nebolo vyvinutých dostatočne veľa nových druhov antibiotík, ktoré by mohli úspešne bojovať proti odolným baktériám nachádzajúcich sa v potravinách. Podľa britských vedcov by do roku 2050 mohlo umierať až 10-miliónov ľudí ročne na rôzne infekcie spôsobené multirezistentnými baktériami. 

 

Aj napriek prísnemu zákazu Európskej komisie používať antibiotiká na podporu rastu zvierat, povolené sú malé množstvá podávané ako prevencia pred chorobami. V poľnohospodárstve sa tak používajú v oveľa väčších množstvách ako pri liečbe ľudí.

 

Úplný zákaz silných antibiotík, ktorý požaduje WHO, by sa stretol s odporom mnohých farmárov, ktorí by v prípade silnej infekcie nemohli stádo liečiť a zvieratá by museli utratiť.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies