Britský princ Charles s Camillou oslavujú desiate výročie svadby

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 11:06 • 2 min
Britský princ Charles s Camillou oslavujú desiate výročie svadby

WINDSOR – Desať rokov uplynie 9. apríla od sobáša následníka britského trónu princa Charlesa s Camillou Parkerovou Bowlesovou. Sobáš vtedy 56-ročného Charlesa s o rok staršou Camillou sa konal na radnici vo Windsore. Stalo sa tak po ich 35-ročnom vzťahu a osem rokov po úmrtí Charlesovej prvej manželky princeznej Diany.

slovakia

left justify in out

Jednoduchý obrad sa uskutočnil bez účasti verejnosti v sieni s 30 stoličkami. Okrem matrikárky Clair Williamsovej a jej asistentky bolo na svadobnom obrade iba 28 príbuzných manželov. Prišli Charlesovi synovia princ William a princ Harry a Camilline deti Tom Parker Bowles a jeho sestra Laura. Svedkami ženícha a nevesty boli princ William a Tom Parker Bowles. Prítomní boli aj Charlesovi súrodenci princezná Anne, princ Andrew a princ Edward s manželkou Sophiou. Na svadbe sa ďalej zúčastnil Camillin otec Bruce Shand. Charlesovi rodičia, britská kráľovná Alžbeta II. a princ Philip, na sobáš neprišli, no boli na následnom cirkevnom obrade. Asi po 20 minútach vyšli čerství manželia ruka v ruke na schody radnice, kde ich privítal jasajúci dav. O sebe však dali vedieť plagátmi a prejavmi nespokojnosti aj prívrženci Diany a republikáni.

Charles sa prítomným poďakoval a s Camillou sa presunuli na Windsorský zámok. V tamojšej kaplnke dostali manželia požehnanie od arcibiskupa canterburského Rowana Williamsa, ktorý je hlavou asi 75 miliónov veriacich anglikánskej cirkvi na celom svete. Ceremónia mala slávnostnú atmosféru, no nebola okázalá. Charles a Camilla priznali jeden druhému svoje hriechy a sľúbili si vernosť. Na cirkevnom obrade v kaplnke sa zúčastnilo asi 800 hostí, medzi nimi vtedajší britský premiér Tony Blair či opoziční lídri Michael Howard (konzervatívci) a Charles Kennedy (liberáli).

 

Ďalšie kráľovské rodiny boli zastúpené len v skromnom počte. V kaplnke sa objavili aj hviezdy šoubiznisu ako Phil Collins, Catherine Zeta-Jonesová či Rowan Atkinson.   Camilla mala na radnici oblečené biele šifónové šaty a na nich biely hodvábny kabát. Po občianskom svadobnom obrade sa prezliekla do svetlých, modrosivých šiat. Charles sa ženil vo fraku. Podľa dvorného protokolu sa Camilla po svadbe stala druhou najdôležitejšou ženou britskej monarchie. Musia ju oslovovať "kráľovská výsosť" a môže používať všetky tituly svojho muža vrátane princeznej z Walesu. V praxi ho však používať nechcela, pretože je príliš zviazaný s princeznou Dianou. Namiesto toho si hovorí vojvodkyňa z Cornwallu.

 

Kvôli pohrebu pápeža Jána Pavla II. sa svadba musela odložiť o jeden deň. Podľa tradície prežili budúci manželia noc pred svadbou oddelene: Camilla spala v Clarence House v Londýne, Charles sa po návrate z pápežovho pohrebu odobral na svoje vidiecke sídlo Highgrove. V deň svadby sa obaja stretli vo Windsore a zo zámku na radnicu ich previezol 43-ročný Rolls Royce Phantom V, ktorý patril kráľovnej matke. Na svadbu bolo zvedavých asi 20.000 ľudí. Bolo to podstatne menej ako v roku 1981, keď svadbu Charlesa a Diany sledovalo v uliciach najmenej 600.000 ľudí. Po bohoslužbe prijala Alžbeta II. svadobných hostí na Windsorskom zámku.

 

Nasledujúci deň si Charles a Camilla začali užívať svoje medové týždne v Škótsku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies