Britský premiérka ubezpečila Junckera, že brexit prebehne podľa plánu

NETKY.SK • 4 November 2016, 14:24 • 2 min
Britský premiérka ubezpečila Junckera, že brexit prebehne podľa plánu

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová ubezpečila dnes predsedu Európskej komisie Jeana Clauda-Junckera, že harmonogram odchodu jej krajiny z EÚ zostáva v platnosti. Britský najvyšší súd totiž vo štvrtok rozhodol, že o iniciovaní článku 50 Lisabonskej zmluvy, ktorým sa oficiálne začne dvojročný proces odchodu Británie z EÚ, musí rozhodnúť parlament, napísala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Mayová Junckerovi v telefonickom rozhovore povedala, že jej plán iniciovať článok 50 do konca marca zostáva aj napriek rozhodnutiu súdu nezmenený. Zároveň ho požiadala, aby jej slová tlmočil aj ostatným lídrom 27 štátov Únie, informovala Mayovej hovorkyňa Mina Andreevová.

 

Juncker uviedol, že rešpektuje britský "ústavný" poriadok a načasovanie brexitu je výlučne v rukách britskej vlády. K rozhovoru medzi Mayovou a Junckerom došlo deň po tom, ako britský najvyšší súd rozhodol, že premiérka Theresa Mayová nemôže oficiálne požiadať o opustenie EÚ bez súhlasu britského parlamentu. Vláda oznámila, že sa proti rozhodnutiu súdu odvolá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies