Britský premiér sa vyjadril, že liek na COVID-19 možno ani nikdy nevyvinú

NETKY.SK • 11 Máj 2020, 20:18 • 2 min
Britský premiér sa vyjadril, že liek na COVID-19 možno ani nikdy nevyvinú

LONDÝN - Britský premiér Boris Johnson uviedol, že vláda potrebuje mať plán "najhoršieho scenára" v prípade, že vedci nevyvinú očkovaciu látku proti koronavírusu SARS-CoV-2.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nové opatrenia 

Konštatoval to v 50-stranovom pláne na zmierenie obmedzení súvisiacich s pandémiou nového koronavírusu. Informovala o tom v pondelok spravodajská stanica Sky News a britský The Telegraph.

 

 

"Je zrejmé, že jediné uskutočniteľné dlhodobé riešenie spočíva v očkovaní alebo liečbe liekmi. Hromadná vakcína alebo liek môžu byť pripravené o viac ako rok. V najhoršom prípade možno nikdy nevyvinieme vakcínu," povedal Boris Johnson.

 

Odborníci hovoria minimálne o 18 mesiacoch 

Odborníci tvrdia, že je nepravdepodobné, aby bola akákoľvek vakcína dostupná za menej ako rok až 18 mesiacov napriek tomu, že vedci na celom svete pracujú na nájdení vakcíny, ktorá bude účinkovať.

 

img

 

Stretávanie sa len s domácimi príslušníkmi 

Mohlo by to byť založené na novozélandskom modeli tzv. "bublín v domácnosti", kde je uzavretá spoločnosť len ľudí, s ktorými žijete. Rovnako ako na Novom Zélande je dôvodom, aby sa skupiny domácností udržiavali v malom počte, teda aby sa obmedzoval počet sociálnych skupín, kontaktov s inými ľuďmi a najmä s cieľom obmedziť riziko prenášaniu vírusu v rámci uzavretej rodiny v jednej domácnosti.

 

img

 

"Vláda okrem toho skúma, ako umožniť ľuďom zhromažďovať sa v mierne väčších skupinách, aby sa napríklad mohli konať svadby," spomína ďalej Johnson pri čítaní dokumentu.

 

Sociálny život až v treťom kroku 

V rámci druhého kroku sa kultúrne a športové podujatia povoľujú "za zatvorenými dverami, teda pre divákov len v televízii", aby sa zabránilo riziku rozsiahleho sociálneho kontaktu. Znovuotvorenie podnikov vrátane barov, krčiem a reštaurácií sa však dá očakávať až v treťom kroku, ktorý príde "najskôr 4. júla".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies