Britský premiér sa ospravedlnil osobám infikovaným pri transfúzii krvi

NETKY.SK • 25 Marec 2015, 17:30 • 2 min
Britský premiér sa ospravedlnil osobám infikovaným pri transfúzii krvi

LONDÝN - Britský premiér David Cameron sa dnes v parlamente ospravedlnil tisícom ľudí, ktorí boli v 70. a 80. rokoch 20. storočia infikovaní vírusom HIV a hepatitídou typu C prostredníctvom kontaminovanej krvi pri liečbe nesúvisiacich problémov. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Poškodení a príbuzní obetí sa dlhé roky zasadzovali za to, aby boli zverejnené informácie o tom, čo sa presne stalo, ako aj za odškodnenie a stíhanie zodpovedných. Mnohí z infikovaných boli hemofilici alebo ľudia, ktorých stav si vyžadoval transfúziu krvi. Úkony robila britská Národná zdravotnícka služba (NHS).
     

Cameronov krok prišiel v čase, keď v Škótsku zverejnili výsledky sedemročného vyšetrovania prípadov infikovania osôb vírusom HIV a hepatitídou typu C pri transfúzii krvi. Premiér dodal, že vláda na odškodnenie vyčlení v prepočte 34 miliónov eur.
     

Infikovanie osôb na zmienené choroby takýmto spôsobom sa v uvedených desaťročiach vyskytlo aj v niekoľkých ďalších krajinách. NHS tvrdí, že vždy konala v súlade s dostupnými poznatkami a jej personál robil všetko pre ochranu zdravia pacientov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies