Britský premiér navštívil mesto York zasiahnuté povodňami

NETKY.SK • 28 December 2015, 17:03 • 2 min
Britský premiér navštívil mesto York zasiahnuté povodňami

LONDÝN - Britský premiér David Cameron dnes navštívil zatopené oblasti v severnom Anglicku, vrátane mesta York, a ubezpečil tamojšie obyvateľstvo a svojich kritikov, že vláda robí všetko, čo sa dá, aby pomohla postihnutým ničivými povodňami.

slovakia

left justify in out

Cameron navštívil dvestotisícové mesto York, ktoré patrí k najviac postihnutým. Dve rieky pretekajúce mestom, Foss a Ouse, vystúpili po prívalových dažďoch z brehov. Premiér hovoril s príslušníkmi armády a polície, ktorí poskytujú pomoc miestnym obyvateľom.

 

Kritici tvrdia, že britská vláda neberie vážne povodňovú hrozbu, ktorej čelia nízko položené oblasti. Cameron dnes reportérom povedal, že jeho vláda investovala do nízko položeného Yorkshiru 100 miliónov libier od roku 2010. A informoval, že do protipovodňových zábran plánuje investovať ďalších 280 miliónov libier.

 

Podľa tlačovej agentúry Press Association však premiér priznal, že to "evidentne neprinesie žiadnu úľavu ľuďom, ktorí boli zatopení tu, v Yorku".

Cameron dnes tiež viedol zasadnutie vládneho výboru pre mimoriadne udalosti (COBRA), na ktorom preberali opatrenia v súvislosti s tým, čo polícia Západného Yorshiru nazvala "najhoršími záplavami za 70 rokov".

 

V meste York podľa tamojších predstaviteľov už vodné hladiny kulminovali, ale v stredu majú prísť ďalšie silné dažde.

 

Na 25 miestach severozápadného a severovýchodného Anglicka naďalej zostávajú v platnosti výstrahy pred vážnymi povodňami - čo znamená ohrozenie životov.

 

Z brehov sa vyliali aj rieky v Leedse a Manchestri a rozsiahle územia severného Anglicka sú zaliate vodou.

 

Zatiaľ neboli hlásené žiadne straty na životoch ani nezvestné osoby, ale škody, ktoré spôsobili extrémy počasia, dosiahnu podľa odhadov okolo 1,5 milióna libier.

 

V nedeľu vláda vyslala do najviac postihnutých oblastí 200 vojakov, celkovo ich tak vyčlenila na pomoc v súvislosti s povodňami až 500. Ďalších 1000 je v pohotovosti, pripravených zasiahnuť, ak by sa situácia ďalej zhoršila, citovala Press Association tlačová agentúra DPA.

 

Spolu takmer 200 varovaní pred povodňami vyhlásili na severe Anglicka, v jeho strednej časti (oblasť Midlands) a v častiach Walesu. Tisíce domácností sú tam v dôsledku záplav bez elektriny.

 

Správy o extrémoch počasia dorazili aj na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Britský astronaut Tim Peake v nedeľu na Twitteri napísal: "Dnes som letel nad Britániou - myšlienkami som s tými, ktorých postihli záplavy v severnom Anglicku."

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies