Britský premiér je frustrovaný z nevydania správy o irackej invázii

NETKY.SK • 7 Január 2015, 20:09 • 2 min
Britský premiér je frustrovaný z nevydania správy o irackej invázii

LONDÝN - Britský premiér David Cameron v stredu vyjadril nespokojnosť s dlhodobým odkladaním termínu zverejnenia správy o okolnostiach zapojenia Británie do invázie v Iraku.

slovakia

left justify in out

Cameron na pôde parlamentu uviedol, že správa je de facto hotová, no jej autori sa podľa jeho slov snažia dať priestor na vyjadrenie ľuďom, ktorí sú terčom jej kritiky. Líder Spojeného kráľovstva zároveň podotkol, že nemá dosah na publikáciu textu, no jeho odkladané zverejnenie považuje za "nesmierne frustrujúce". Hodnotenie komisie pritom malo byť pôvodne k dispozícií ešte koncom roka 2010. Odvtedy je pravidelne odkladané. Náklady na vypracovanie správy sa údajne šplhajú k úrovni 12 miliónov eur.

 

Verejné vyšetrovanie okolností, za ktorých Británia v roku 2003 napriek odporu verejnosti vstúpila do vojny s Irakom, sa začalo v novembri 2009. Nariadil ho vtedajší premiér Gordon Brown a poveril ním päťčlennú komisiu na čele so sirom Johnom Chilcotom. Komisia síce skúma opodstatnenie invázie do Iraku ako aj okolnosti účasti krajiny, no nemá kompetencie, aby určila, či bola vojna legálna. Invázia sa uskutočnila na základe tvrdení, že vtedajší iracký vodca Saddám Husajn vlastní zbrane hromadného ničenia. Tie sa však nikdy nenašli. Vo veci vypovedal aj vtedajší premiér Tony Blair, ktorého vláda do Iraku poslal 45-tisíc vojakov, najviac po USA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies