Britský premiér dostal na mierových rokovaniach v Severnom Írsku "košom"

NETKY.SK • 12 December 2014, 14:22 • 2 min
Britský premiér dostal na mierových rokovaniach v Severnom Írsku "košom"

BELFAST - Britský premiér David Cameron so svojou podmienečnou ponukou ďalšej finančnej pomoci Severnému Írsku na mierových rokovaniach v Belfaste neuspel - tamojší predstavitelia jeho sľubu neverili, konštatovala dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Cameronov dnešný odchod z rokovaní v skorých ranných hodinách zmaril nádeje na dosiahnutie širšej dohody o zachovaní súčasného rozdelenia moci medzi protestantskou väčšinou a katolíckou menšinou, dosiahnutého v mierovej Dohode z Veľkého piatka v roku 1998. 
     

Cameron označil svoje nočné rokovania s vodcami súperiacich protestantov a katolíkov ako produktívne. Povedal, že im ponúkol dodatočnú jednu miliardu libier (vyše 1,2 miliardy eur) za podmienky, že si vyriešia niekoľko ďalších vzájomných sporov, ktoré podkopávajú ich vládu zloženú z piatich politických strán.

     

Vodca Sinn Féin Gerry Adams, ktorého nacionalistická strana zastupuje väčšinu katolíkov, označil intervenciu Camerona do záležitostí Severného Írska za nezodpovednú a amatérsku. Protestantskí politici obvinili so súčasnej patovej situácie aj Sinn Féin, aj britského premiéra.
     

Počas uplynulého roka dve hlavné severoírske strany, strana írskych katolíkov Sinn Féin a strana britských protestantov Demokratická unionistická strana (DUP) zaujímali protichodné postoje v narastajúcom rade politických, finančných a kultúrnych sporov.
     

Na zachránenie svojej vlády národnej jednoty s presne stanovenou deľbou moci si dali lehotu do Štedrého večera. Štvrtkový príchod britského premiéra Davida Camerona a írskeho premiéra Endu Kennyho do Belfastu naznačoval, že deväťtýždňové vyjednávanie sa dostalo do rozhodujúcej fázy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies