Britský premiér chce sprísniť pravidlá pre migrantov z EÚ

NETKY.SK • 27 November 2013, 13:51 • 2 min
Britský premiér chce sprísniť pravidlá pre migrantov z EÚ

LONDÝN - Britský premiér David Cameron v stredu oznámil sprísnenie pravidiel pre migrantov, ktorí v krajine čerpajú sociálnu podporu. Dôvodom sú obavy z prílevu nových migrantov po tom, čo 1. januára skončia obmedzenia na trhu práce pre občanov Bulharska a Rumunska.

slovakia

left justify in out

V komentári pre denník the Financial Times (FT) Cameron uviedol, že bývalá labouristická vláda urobila "obrovskú chybu", keď po rozšírení EÚ v roku 2004 sprístupnila svoj trh práce občanom desiatich prevažne východoeurópskych krajín. Cameronov plán predpokladá, že migranti počas prvých troch mesiacov pobytu nebudú môcť čerpať dávky v nezamestnanosti. O nárok na podporu majú prísť tí občania členských štátov EÚ, ktorí po šiestich mesiacoch poberania dávok nepreukážu reálnu šancu získať zamestnanie. 

"Meníme pravidlá, aby nikto nemohol prísť do tejto krajiny a očakávať, že okamžite dostane dávky v nezamestnanosti," tvrdí Cameron. Podľa prieskumu MigrationWatch UK možno očakávať, že počas nasledujúcich piatich rokov príde do krajiny z Bulharska a Rumunska každý rok zhuba 50 tis. ľudí. Bulharský veľvyslanec vo Veľkej Británii podľa agentúry AFP odhaduje prílev imigrantov z jeho krajiny v danom období na úrovni približne 8 tis. ľudí ročne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies