Britský premiér Cameron vyzval Škótov: Zostaňme spolu

NETKY.SK • 17 Február 2012, 07:44 • 2 min
Britský premiér Cameron vyzval Škótov: Zostaňme spolu

Britský premiér Cameron vyzval Škótov Zostaňme spolu - Politika Anglicko a Škótsko fungujú oveľa lepšie spolu než zvlášť, vyhlásil dnes britský premiér David Cameron na prvej návšteve Edinburghu od nástupu do funkcie v máji 2010. Zároveň vyzval Škótov, ab

slovakia

left justify in out

img

Anglicko a Škótsko "fungujú oveľa lepšie spolu" než zvlášť, vyhlásil dnes britský premiér David Cameron na prvej návšteve Edinburghu od nástupu do funkcie v máji 2010. Zároveň vyzval Škótov, aby v referende o nezávislosti nerozbíjali Spojené kráľovstvo.
      Cameron v prejave pred začiatkom rozhovorov o základných pravidlách referenda uviedol, že Británia je "láskavým a stabilným domovom, aký závidia miliardy ľudí po celom svete". Škótsku ponúkol väčšiu autonómiu, ak si jeho obyvatelia v ľudovom hlasovaní vyberú zotrvanie v Británii.
      "Verím v Spojené kráľovstvo," povedal Cameron. "Som unionista - hlavou, srdcom a dušou," dodal.
      Cameron absolvoval dnes v škótskom hlavnom meste prvé stretnutie o uvedených záležitostiach so škótskym lídrom Alexom Salmondom, ktorého separatistická strana už dlho presadzuje odchod Škótska zo Spojeného kráľovstva po 300 rokoch.
      Salmond žiada referendum o nezávislosti v septembri 2014 a dúfa, že odtrhnutie od Londýna sa uzavrie voľbami do škótskeho parlamentu v máji 2016.
      Prieskumy verejnej mienky však ukazujú, že iba tretina Škótov je za odtrhnutie. Cameron a ďalší odporcovia samostatnosti preto presadzujú, aby sa referendum uskutočnilo skôr. Takisto žiadajú, aby referendová otázka mala jednoznačnú odpoveď "nie" alebo "áno".
      Salmond po stretnutí s Cameronom uviedol, že rozhovory "sa pohli dosť podstatne dopredu" a zostáva už iba jedna nezhoda - koľko otázok sa má nachádzať na hlasovacom lístku.
      "Žiaľ, v záležitosti nezávislosti, odtrhnutia Škótska, odchodu zo Spojeného kráľovstva sme neurobili veľký pokrok," vyhlásil Cameron.
      Škótsko a Anglicko sa zjednotili v roku 1707 a vytvorili Veľkú Britániu, ale Škótsko získalo v roku 1997 značnú autonómiu. Na jej základe zriadili v Edinburghu škótsky parlament a Škótsko má aj úplné právomoci v oblasti vzdelávania, zdravotníctva i spravodlivosti a môže robiť menšie zmeny v daniach z príjmov. Londýn si zachováva dominantnosť vo všetkých záležitostiach súvisiacich s Britániou ako celkom - vrátane obrany, energetiky a zahraničných vzťahov.
      Cameronova vláda a Salmond sa nezhodujú v termíne referenda, v znení textu na hlasovacích lístkoch a v tom, či majú mať možnosť hlasovať aj 16- a 17-roční.
      Cameron v prejave v Edinburghu spomenul, že nezávislosť môže uškodiť postaveniu Británie v Európe a v rámci NATO a ohrozí aj jej kreslo stáleho člena Bezpečnostnej rady OSN. Premiér dodal, že Škótsko bude bezpečnejšie a bohatšie, ak zostane súčasťou Británie, spolu s Anglickom, Walesom a Severným Írskom. Wales a Severné Írsko už takisto získali administratívy s obmedzenými právomocami.
       Celkový Cameronov tón prejavu bol však upokojujúci a taktný. Zdôraznil, že Škótsko má právo zvoliť si osud, ale vyjadril nádej, že zostane v rámci Británie. Potom bude možné uvažovať, ktoré právomoci ešte môžu prejsť z Londýna na Edinburgh, aby Spojené kráľovstvo lepšie fungovalo.
      Salmond trvá na názore, že nezávislosť prinesie Škótsku väčšiu prosperitu a umožní mu lepšie využiť jeho zdroje ropy, zemného plynu a ďalšie energie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies