Britský premiér Cameron vypíše referendum o zotrvaní v EÚ po roku 2015

NETKY.SK • 23 Január 2013, 12:57 • 2 min
Britský premiér Cameron vypíše referendum o zotrvaní v EÚ po roku 2015

Britský premiér Cameron vypíše referendum o zotrvaní v EÚ po roku 2015 - Politika Británia chce zostať v reformovanej Európskej únii ako jej oddaný a aktívny člen , sklamanie z únie je však doposiaľ na najvyššej úrovni, povedal dnes v Londýne britský prem

slovakia

left justify in out

imgBritánia chce zostať v reformovanej Európskej únii ako jej "oddaný a aktívny člen", sklamanie z únie je však doposiaľ na najvyššej úrovni, povedal dnes v Londýne britský premiér David Cameron v dlho očakávanom prejave o budúcnosti Británie v Európskej únii.

Cameron zároveň dodal, že vypíše referendum o zotrvaní alebo vystúpení Británie z EÚ pred koncom roka 2017 za predpokladu, že vyhrá v nasledujúcich všeobecných voľbách, ktoré v krajine budú v roku 2015, píše agentúra Reuters.

Najväčšie nebezpečenstvo hrozí únii podľa neho zo strany tých, "ktorí odsudzujú nové myslenie ako kacírstvo". Zámer EÚ o čoraz bližšiu úniu nie je podľa neho prekážkou pre Londýn.

Ako ďalej uviedol, jeho zámerom nikdy nebolo to, aby Británia "zdvihla padací most a stiahla sa zo sveta". V prípade, že Británia vystúpi z EÚ, bude to "jednosmerný lístok, bez návratu", upozornil Cameron podľa agentúry Reuters. 

Predmetom referenda bude podľa Camerona nový pakt o rozdelení právomocí medzi Britániu a EÚ. Britskí voliči budú mať na výber medzi členstvom Británie v EÚ za nových podmienok a vystúpením z nej. 

Ako pripomína agentúra Reuters, Cameronom avizované referendum však môže ohroziť výsledok parlamentných volieb v roku 2015, keďže víťazstvo konzervatívcov v nich je neisté. 

Návrh na prehodnotenie existujúcej zmluvy o členstve Británie v EÚ zrejme znepokojí iné členské štáty, napr. Nemecko a Francúzsko, ktoré už viackrát upozornili, že EÚ nie je ako jedálny lístok, z ktorého si možno vybrať to, čo sa komu v rámci jeho členstva pozdáva, pripomína Reuters. 

Cameron však v dnešnej reči vyhlásil, že v EÚ zaužívaný prístup "jedna veľkosť sa hodí pre všetkých" nie je správny. "Nenechajme sa zmiasť tvrdením, že jednotný trh si žiada, aby bolo všetko harmonizované, aby boli pre všetkých a na všetko rovnaké podmienky. Krajiny sú rozdielne. Robia rozdielne rozhodnutia. Nemôžeme harmonizovať všetko," zdôraznil. 

Cameronova dnešná reč v Londýne zrejme znepokojí aj Spojené štáty, ktoré chcú, aby ich blízky spojenec zostal v EÚ a mal tam silné slovo. 

Ako uvádza agentúra Reuters, Cameronove návrhy už v nijakom prípade nevyvolajú súhlas koaličného spojenca britských konzervatívcov - proeurópskej Liberálnej strany.

Britský premiér aj dnes zopakoval, že uprednostňuje zotrvanie Británie, šiestej najväčšej ekonomiky sveta, v 27-člennej EÚ, ale zdôraznil tiež, že EÚ musí byť "radikálne zreformovaná," a to na základe piatich princípov: konkurencieschopnosť, flexibilita, udelenie právomocí členským štátom, nielen ich delegovanie Bruselu, zodpovednosť za demokraciu a spravodlivosť.

Podľa názoru britského premiéra EÚ čelí trom hlavným problémom v podobe dlhovej krízy, problémov s konkurencieschopnosťou a slabnúcej podpory verejnosti, o čom svedčia mnohé prieskumy verejnej mienky. Spresnil, že hlavnou príčinou, pre ktorú Británia musí prehodnotiť podmienky svojho členstva v EÚ, je finančná kríza v eurozóne. Cameron dodal, že tesnejšie zväzky neboli cieľom Británie.

Cameron odmietol tvrdenia, že prehodnotenie podmienok členstva Británie v EÚ vytvára neistotu, ktorá sa prejaví napr. v zahraničnom obchode. Podľa jeho názoru nevypísanie referenda by skôr spôsobilo to, že odchod Británie z EÚ by bol pravdepodobnejší.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona