Britský politik o Putinovi: „Nemá morálne právo sedieť s nami pri jednom stole!"

NETKY.SK • 19 August 2022, 13:58 • 2 min
Britský politik o Putinovi: „Nemá morálne právo sedieť s nami pri jednom stole!"

MOSKVA/LONDÝN - O tom, že by sa mal ruský prezident Vladimír Putin osobne zúčastniť summitu krajín G20, kam bol pozvaný aj ukrajinský prezident Volodymnyr Zelenskyj, informoval poradca indonézskeho prezidenta Andi Widjajanto.

slovakia

left justify in out

Zástupcovia krajín G20 sa majú v novembri stretnúť práve na indonézskom ostrove Bali. Svoju účasť mal prisľúbiť okrem Putina aj najvyšší predstaviteľ Číny Si Ťin-Pching. G20 je zoskupenie najväčších ekonomík sveta a Jednotného vnútorného trhu Európskej únie.

 

Na summitoch sú prítomní nielen zástupcovia bánk z devätnástich štátov, ale i premiéri či prezidenti zoskupených krajín. O vylúčenie Ruska z G20 sa snažili ešte v marci Spojené štáty, Indonézia ako predsedajúca krajina však k tomuto kroku odmietla pristúpiť. Ukrajina nie je členom zoskupenia, Volodymyr Zelenskyj však bol pozvaný. 

 

img

Bývalý britský minister financií Rishi Sunak


Takmer hneď po oznámení toho, že sa má summitu zúčastniť Putin osobne (na poslednom stretnutí ho zastupoval Sergej Lavrov) sa ozvali zástupcovia Veľkej Británie. Hovorkyňa bývalého ministra financií a aktívneho konzervatívneho politika, ktorý sa v súčasnosti uchádza o kreslo britského premiéra, Rishi Sunaka uviedla: 

 

„Naši partneri a spojenci z G20 majú kolektívnu zodpovednosť za to, aby vyslali Putinovi silný odkaz a jeho účasť zakázali. Na sedenie za jedným stolom s nami nemá morálne právo,"  Sunak sám povedal, že odišiel už z posledného summitu kvôli tomu, že sa ho zúčastnil Sergej Lavrov. 

 

obrazok

 

Boris Johnson, britský premiér v demisii v júni uviedol, že by bol prekvapený Putinovou účasťou. Nie je jasné, ako sa zachovajú Spojené štáty, podľa Johnsona by sa USA mali zúčastniť, aby pomohli získať na stretnutí „národy, ktoré by sa inak mohli dostať pod zhubný vplyv Číny alebo Ruska." 

 

Kým Sunak vyzval krajiny G20 aj na bojkot summitu, Johnson uviedol, že to by len poslúžilo „propagande Moskvy." Otázne je tiež, čo na to povie prezident Ukrajiny Zelenskyj, ktorý by sa s Putinom stretol osobne prvýkrát od začiatku vojny. Keďže Zelenskyj neustále vyzýva štáty Európskej únie, aby zákazali vstup všetkým Rusom bez rozdielu do svojich krajín, dá sa predpokladať, že vyzve aj krajiny G20 na bojkot summitu alebo na to, aby krajiny Putinovi účasť zakázali. 

 

Z domova: Eduard Heger: Fico ani Pellegrini nepatria do demokratickej a vyspelej krajiny!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies