Britský parlament zamietol referendum o zotrvaní v EÚ

NETKY.SK • 16 Máj 2013, 09:03 • 2 min
Britský parlament zamietol referendum o zotrvaní v EÚ

LONDÝN - Dolná komora britského parlamentu v stredu večer zamietla návrh dodatku k vládnemu programu, na základe ktorého sa mal kabinet premiéra Davida Camerona zaviazať k usporiadaniu referenda o zotrvaní krajiny v Európskej únii do roku 2017.

slovakia

left justify in out

Zmena presadzovaná euroskeptickým krídlom Cameronovej Konzervatívnej strany podľa spravodajského portálu BBC neprešla vďaka hlasom proeurópskych liberálnych demokratov, ktorí tvoria s konzervatívcami vládnu koalíciu, ako aj opozičných labouristov. Počet konzervatívcov hlasujúcich za návrh však výrazne prevýšil pôvodné očakávania, čo britské médiá označujú za "úder" pre ich lídra.

Prísľub referenda o členstve Británie v EÚ pochádza od samotného Camerona, príslušné zákony sa však nespomínali v takzvanej Kráľovninej reči, ktorá minulý týždeň vytýčila program vlády pre najbližší rok. Dokument predložený nespokojnými spolustraníkmi mal nad touto skutočnosťou vyjadriť "poľutovanie". Cameron v stredu pokračoval v návšteve Spojených štátov, pričom v súvislosti s hlasovaním vyhlásil, že sa cíti "uvoľnene" a rešpektuje slobodnú vôľu poslancov. 

Za pokračujúce členstvo v EÚ by podľa posledných prieskumov hlasovala len tretina Britov, zatiaľ čo za vystúpenie je asi polovica. Tretia obyvateľov si navyše myslí, že Británia z členstva nemá nijaký prospech.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies