Britský parlament schválil zákon o brexite

NETKY.SK • 14 Marec 2017, 06:30 • 2 min
Britský parlament schválil zákon o brexite

LONDÝN - Britský parlament schválil v pôvodnej podobe návrh zákona o brexite. Stalo sa tak v pondelok večer po tom, ako horná komora parlamentu - Snemovňa lordov - netrvala na dvoch dodatkoch, ktoré do zákona presadila a Dolná snemovňa ich krátko predtým zamietla.

slovakia

left justify in out

Premiérke Therese Mayovej to umožní iniciovať článok 50 Lisabonskej zmluvy, čím sa oficiálne spustí dvojročný proces rokovaní o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ.

 

"Zákon o vystúpení z EÚ prešiel bez zmeny Dolnou snemovňou a Snemovňou lordov. Spustíme článok 50 do konca tohto mesiaca ako bolo plánované a očakávame výsledok, ktorý bude v záujme celej Veľkej Británie," uvádza sa vo vyhlásení britskej vlády, zverejnenom v mene ministra pre brexit Davida Jonesa bezprostredne po hlasovaní.

 

Dolná snemovňa v pondelok najprv zamietla dva dodatky k návrhu zákona o brexite, ktoré začiatkom marca odhlasovala horná komora parlamentu - Snemovňa lordov. Tá v pondelok následne o zákone opäť hlasovala, tentoraz však svoj odpor vzdala a schválila ho bez dodatkov. Prvý odmietla pomerom hlasov 274:135, druhý 274:118. Zákon o brexite bol tak definitívne schválený.

 

Horná komora pozmenila vládny návrh zákona dvoma dodatkami: jeden chráni práva občanov EÚ žijúcich v Británii a druhý zaručuje britskému parlamentu hlasovanie o akejkoľvek dosiahnutej dohode o brexite ešte skôr, ako ju ratifikuje Európsky parlament. Proti prvému z nich hlasovalo v pondelok 335 poslancov Dolnej snemovne, za ich bolo 287. Proti druhému dodatku bolo 331 zákonodarcov, 286 ho podporilo.

 

Mayová už predtým viackrát uviedla, že má v úmysle iniciovať článok 50 do konca marca. O odchode Británie z EÚ rozhodli voliči v referende, ktoré sa konalo 23. júna 2016.

 

Zákon musí ešte schváliť kráľovná Alžbeta II., čo je však len formalita. Tento krok sa očakáva v utorok.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies