Britský parlament podporil Mayovú, brexit sa možno bude odkladať

NETKY.SK • 28 Február 2019, 06:19 • 2 min
Britský parlament podporil Mayovú, brexit sa možno bude odkladať

LONDÝN - Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu hlasovali v stredu o viacerých pozmeňovacích návrhoch súvisiacich s podobou odchodu Británie z EÚ.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Snemovňa podporila pozmeňovací návrh poslancov viacerých strán korešpondujúci s utorňajším vyhlásením premiérky Theresy Mayovej, podľa ktorého Londýn môže požiadať Brusel o odklad odchodu Británie z EÚ plánovaný na 29. marca, ale len v prípade, že Dolná snemovňa v hlasovaní odmietne podporiť vyrokovanú dohodu o podmienkach brexitu, aj možnosť, že Británia 29. marca opustí Úniu bez dohody. Za hlasovalo 502 poslancov a 20 ich bolo proti. O odložení termínu brexitu by mal parlament hlasovať 14. marca.

 

img

 

Dolná snemovňa neschválila návrh predložený šéfom Labouristickej strany Jeremym Corbynom, podľa ktorého by súčasťou dohody o brexite mala byť stála colná únia Británie s EÚ. Proti návrhu hlasovalo 323 poslancov, za návrh ich bolo 240. Labouristi po hlasovaní vyhlásili, že zvažujú podniknutie krokov, ktoré by mohli viesť k druhému referendu o brexite.

 

img

 

Poslanci pomerom hlasov 324 k 288 odmietli návrh Škótskej národnej strany (SNP), podľa ktorého by Británia za žiadnych okolností nemala opustiť EÚ bez dohody, a to "bez ohľadu na termín vystúpenia" z Únie.

 

Snemovňa bez formálneho hlasovania podporila návrh konzervatívneho poslanca Alberta Costu, podľa ktorého by sa vláda mala usilovať o dosiahnutie spoločného záväzku Británie a EÚ schváliť tú časť dohody o brexite, ktorá sa týka práv občanov EÚ žijúcich v Británii a Britov žijúcich v krajinách Únie, a to bez ohľadu na výsledok rokovaní o vystúpení krajiny z EÚ. Tento návrh však nie je pre vládu záväzný.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona