Britský parlament chce znovuotvorenie dohody o brexite, EÚ to však odmieta

NETKY.SK • 30 Január 2019, 06:18 • 2 min
Britský parlament chce znovuotvorenie dohody o brexite, EÚ to však odmieta

BRUSEL - Koordinátor Európskeho parlamentu (EP) pre brexit Guy Verhofstadt odmietol v utorok večer možnosť znovuotvorenia dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Reagoval tak na predchádzajúce rozhodnutie Dolnej snemovne britského parlamentu, ktorá odsúhlasila návrh žiadajúci opätovné otvorenie dohody o brexite. Návrh konkrétne požaduje zmeny týkajúce sa tzv. írskej poistky a jej nahradenie bližšie nešpecifikovanými "alternatívnymi opatreniami".

 

Koordinátor EP pre brexit však "znovuotvorenie alebo oslabenie" dohody medzi Londýnom a Bruselom vylúčil. Podľa neho by sa pre takýto krok v rámci EÚ nenašla väčšinová podpora.

 

img

Guy Verhofstadt

 

Verhofstadt zdôraznil, že dohoda je výsledkom viac ako rok a pol trvajúcich náročných rokovaní. Na jej opätovné otváranie a prerokovávanie otázky írskej hranice na základe nových britských podmienok preto nevidí žiaden dôvod.

 

Guy Verhofstadt naopak privítal druhý z návrhov schválených v utorok britskými poslancami, ktorý odmieta možnosť brexitu bez dohody.

Nové rokovania s Britániou o brexitovej dohode odmietli aj ďalší predstavitelia EÚ. Predseda Európskej rady Donald Tusk však zároveň nevylúčil - v prípade "odôvodnenej žiadosti" - odklad termínu brexitu, ktorým je 29. marec.

 

Britská Dolná snemovňa schválila z celkovo siedmich pozmeňovacích návrhov ešte jeden, podľa ktorého parlament odmieta brexit bez dohody. Návrh konzervatívnej poslankyne Caroline Spelmanovej a labouristického poslanca Jacka Dromeyho bol schválený pomerom hlasov 318 k 310, pre vládu však nie je právne záväzný. Termín odchodu Británie z EÚ 29. marca 2019 je už zakotvený v platnom zákone o vystúpení.

 

Premiérka Mayová po hlasovaniach uviedla, že rokovania s EÚ nebudú ľahké, ale poslanci dali jasne najavo, čo by sa malo v dohode o brexite zmeniť, aby v parlamente prešla. Povedala, že vláda teraz zdvojnásobí svoje úsilie dosiahnuť dohodu, ktorá by mala podporu snemovne a vyzvala lídra opozície na prediskutovanie ďalšieho postupu. Líder labouristov Jeremy Corbyn uviedol, že je pripravený sa s ňou stretnúť, keďže brexit bez dohody bol odmietnutý.

 

img

Theresa Mayová

 

Britská premiérka predtým ešte v rozprave vyzvala poslancov, aby ju podporili v jej snahe o "právne záväznú" zmenu írskej poistky, ktorú by mali nahradiť nešpecifikované "alternatívne opatrenia". Podľa nej je jasné, že "táto snemovňa chce zmeny v írskej poistke" a ona sa chce "vrátiť do Bruselu s čo najjasnejším mandátom". Dúfa, že sa jej podarí dosiahnuť tieto zmeny a do parlamentu sa vráti s upravenou dohodou, kde ju už poslanci 15. januára zamietli.

 

Spojené kráľovstvo by na základe írskej poistky malo zostať v colnej únii s EÚ na neurčité obdobie, ak sa nenájde iný spôsob, ako sa vyhnúť obnoveniu "tvrdej hranice" medzi britským Severným Írskom a nezávislou Írskou republikou, ktorá aj po brexite zostane členskou krajinou EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies