Britský obchodník predával falošné detektory výbušnín

NETKY.SK • 23 Apríl 2013, 18:04 • 2 min
Britský obchodník predával falošné detektory výbušnín

LONDÝN - Britského milionára Jamesa McCormicka v utorok súd v Londýne uznal vinným z predaja falošných detektorov bômb v Iraku a ďalších krajinách. O tom, či pôjde do väzenia a aký dlhý čas tam strávi, sa rozhodne na ďalšom pojednávaní.

slovakia

left justify in out

"Zariadenia nefungovali a on vedel, že nefungovali," povedal pred súdom prokurátor Richard Whittam. Samotný McCormick si verdikt vypočuje 2. mája, dovtedy bude na slobode, keďže ho už dávnejšie prepustili na kauciu.

Britské úrady ho zatkli ešte v roku 2010. Obchodník šéfoval spoločnosti, ktorá zariadenia predávala do 20 krajín sveta vrátane Iraku a Afganistanu. Päťdesiatšesťročného McCormicka, riaditeľa firmy ATSC, následne obvinili z podvodu. Kauza vypukla po tom, ako britská televízna stanica BBC zverejnila informácie o tom, že prístroj s typovým označením ADE-651 jednoducho nefunguje a ide len o atrapu. Britská vláda ešte predtým vývoz tohto výrobku do Iraku a Afganistanu zakázala.

McCormick tvrdí, že ručný prístroj je s pomocou špeciálneho elektronického zariadenia v jeho vnútri schopný odhaliť prítomnosť výbušniny v jeho okolí. Médiá však uviedli, že je vybavený len obyčajným mechanizmom, aký používajú bežné obchody na odhalenie zlodejov. Existuje tiež vážne podozrenie, že McCormickove prístroje sú zodpovedné za to, že bezpečnostným úradom sa pre ich nefunkčnosť nepodarilo odvrátiť viacero bombových hrozieb a nepriamo tak majú na svedomí životy stoviek ľudí, ktorých zabili výbuchy nástražných zariadení.

Iracká vláda zaplatila za každý z detektorov 40 tisíc dolárov. Celkovo ju zákazka stála až 85 miliónov dolárov (52 miliónov eur) a výrobky používala na väčšine stanovíšť v Bagdade. Okrem Iraku používali rovnaké zariadenia aj viaceré krajiny Blízkeho východu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona