Britský najvyšší súd vynesie verdikt v prípade brexitu 24. januára

NETKY.SK • 18 Január 2017, 17:46 • 2 min
Britský najvyšší súd vynesie verdikt v prípade brexitu 24. januára

LONDÝN - Britský najvyšší súd v utorok 24. januára rozhodne, či premiérka Theresa Mayová môže začať proces brexitu aj bez súhlasu britského parlamentu. Termín vynesenia verdiktu dnes oznámil samotný najvyšší súd.

slovakia

left justify in out

Mayová chce do konca marca aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy, čím spustí proces odchodu Británie z EÚ a dvojročnú lehotu na vyrokovanie jeho podmienok so zvyšnými členskými štátmi.

Avšak súd nižšej inštancie v Londýne vlani v novembri rozhodol, že by bolo nezákonné, ak by premiérka aktivovala článok 50 bez konzultácie s britským parlamentom. Vláda sa proti tomuto rozhodnutiu odvolala na najvyšší súd, ktorý vynesie rozsudok v tejto záležitosti 24. januára o 10.30 SEČ.

Informácia o konkrétnom termíne vynesenia verdiktu prišla iba deň po tom, ako Mayová oznámila, že Spojené kráľovstvo odíde z jednotného trhu EÚ. Malo by teda ísť o tzv. tvrdý brexit, pri ktorom Británia opustí únijné inštitúcie a prevezme späť kontrolu nad svojimi hranicami a migráciou.

Mayová tiež prisľúbila, že britský parlament dostane možnosť hlasovať o konečnej dohode s EÚ.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona