Britský najvyšší súd potvrdil utajovanie okolností smrti Litvinenka

NETKY.SK • 27 November 2013, 17:39 • 2 min
Britský najvyšší súd potvrdil utajovanie okolností smrti Litvinenka

LONDÝN - Britský najvyšší súd v stredu vyslovil súhlasné stanovisko k požiadavke vlády ponechať informácie o okolnostiach smrti bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka utajené. Súd tak zamietol žiadosť súdneho lekára Roberta Owena o verejné vyšetrovanie.

slovakia

left justify in out

Owen ešte v máji uviedol, že nemôže prešetriť údajný podiel ruskej vlády na vražde, pretože mu ministerstvo zahraničných vecí neposkytlo utajované dôkazy. Predbežné vyšetrovanie náhlych úmrtí má totiž za úlohu objasniť okolnosti smrti, no nehľadá vinníka. V rámci verejného vyšetrovania by sa však mohli vziať do úvahy všetky dostupné dôkazy s cieľom nájsť vinníka, ktorým je podľa Britov Kremeľ. Vláda v Londýne argumentuje, že takýto postup by poškodil národnú bezpečnosť, s čím súd súhlasil.

Litvinenko bol agentom sovietskeho Výboru pre štátnu bezpečnosť (KGB) a po páde Sovietskeho zväzu pracoval pre nástupnícku Federálnu bezpečnostnú službu (FSB) Ruska. Postupne sa z neho stal tvrdý kritik Kremľa a prezidenta Vladimira Putina. Litvinenko utiekol do Londýna, kde v roku 2006 zomrel na otravu rádioaktívnym polóniom. Údajným vrahom mal byť ruský poslanec Andrej Lugový. Briti už niekoľko rokov žiadajú o jeho vydanie, čo ruské zákony neumožňujú. Vzťahy oboch krajín boli aj z toho dôvodu dlho na bode mrazu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies