Britský minister pre imigráciu odstúpil kvôli svojej upratovačke

NETKY.SK • 9 Február 2014, 09:39 • 2 min
Britský minister pre imigráciu odstúpil kvôli svojej upratovačke

LONDÝN - Mark Harper svoju upratovačku zamestnal v roku 2007, keď mu predložila ako doklady povolenie na pobyt v Británii i povolenie pracovať ako súkromná podnikateľka.

slovakia

left justify in out

Britský minister pre imigračnú politiku Mark Harper podal demisiu po tom, ako sa ukázalo, že upratovačka, ktorú zamestnával vo svojej domácnosti, nemá povolenie na pobyt v Británii. Uviedol to včera v Londýne úrad britského premiéra.

Vo vyhlásení sa uvádza, že Harper zamestnával ilegálnu imigrantku nevedomky - pri prijímacom konaní mu totiž predložila doklad o tom, že má v Británii povolenie na pobyt.

Harper svoju upratovačku zamestnal v roku 2007, keď mu predložila ako doklady povolenie na pobyt v Británii i povolenie pracovať ako súkromná podnikateľka. Keď sa Harper v roku 2010 stal členom vlády a v septembri 2012 ministrom pre imigračnú politiku, znova preveroval jej doklady. Všetky kontroly potvrdili, že upratovačka v Británii žije a pracuje legálne.

Prelomová bola však štvrtá kontrola, ktorú Harper podnikol po schválení nového zákona o prisťahovalectve - v januári si od svojej zamestnankyne vyžiadal kópie všetkých nevyhnutných dokladov a predložil ich imigračnej službe. Tá začiatkom februára zistila, že žena nemá povolenie na pobyt v Británii.

Cameron Harperovu demisiu prijal a ocenil ju ako čestné rozhodnutie, ale súčasne vyjadril ľútosť nad tým, že tak efektívne pracujúci minister odchádza z vlády.

Po demisii Harper zostáva poslancom parlamentu, informovala agentúra Reuters. Ako uviedla britská spravodajská spoločnosť BBC, Harpera vo funkcii vystrieda James Brokenshire.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona