Britský minister pre brexit sa pripravuje na spory s EÚ o odchode krajiny z bloku

NETKY.SK • 15 Máj 2017, 06:40 • 2 min
Britský minister pre brexit sa pripravuje na spory s EÚ o odchode krajiny z bloku

LONDÝN - Británia sa pripravuje na spory s Európskou úniou ohľadom štruktúry rozhovorov o svojom odchode z bloku i budúceho postavenia európskeho súdu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

K čoraz ostrejšej slovnej prestrelke, ktorá vypukla ešte pred začiatkom samotných rokovaní, sa v nedeľu pridal britský minister pre brexit David Davis. Minister vo vyjadrení pre televíziu ITV označil pozíciu EÚ, pokiaľ ide o formát rozhovorov, za "nelogickú" a povedal, že ho "trocha urazili" tvrdenia, že európske súdy sú lepšie než súdy v Spojenom kráľovstve.

 

Vzťahy medzi Londýnom a Bruselom v posledných týždňoch zhorkli, keď si obe strany vymedzujú línie pred zložitými rokovaniami o odchode Británie z Únie, ktoré sa majú začať v júni - rok po tom, ako sa väčšina britských voličov v referende vyslovila za tzv. brexit. Davis kritizoval pozíciu EÚ, podľa ktorej by ešte pred rozhovormi o budúcich vzťahoch malo dôjsť k pokroku v otázkach práv občanov, hranice medzi Severným Írskom a Írskou republikou a finančného vyrovnania.

 

"Ako chcete vyriešiť otázku hranice so Severným Írskom a Írskou republikou, keď neviete, aký je náš všeobecný prístup k hraniciam, aká je colná dohoda, aká je dohoda o voľnom obchode, či potrebujete na hranici vyberať clo alebo nie?" spýtal sa Davis. "Nemôžete rozhodnúť o jednom bez druhého, je to úplne nelogické... To bude spor tohto leta," vyhlásil.

 

Británia je podľa neho tiež pripravená namietať proti tomu, aby po brexite dohliadal na práva občanov Únie žijúcich v Spojenom kráľovstve Európsky súdny dvor. "Prostou pravdou je, že odchádzame, budeme mimo dosahu európskeho súdu," dodal minister.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies