Britský minister obrany sa obáva zopakovania scenára z Ukrajiny aj v Pobaltí

NETKY.SK • 19 Február 2015, 10:36 • 2 min
Britský minister obrany sa obáva zopakovania scenára z Ukrajiny aj v Pobaltí

LONDÝN - Britský minister obrany Michael Fallon sa obáva, že ruský prezident Vladimir Putin by mohol znovu využiť svoju taktiku, ktorú použil na destabilizovanie Ukrajiny, aj voči baltským členom NATO.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V komentári, ktorý dnes vyšiel v britských denníkoch The Times a Daily Telegraph, Fallon vyjadril znepokojenie nad Putinovým počínaním a tvrdí, že nebezpečenstvo, že Rusko sa znova uchýli k hybridnej taktike, akú použilo na východe Ukrajiny a Kryme, je v prípade trojice pobaltských štátov, Estónska, Litvy a Lotyšska, "veľmi reálne a veľmi aktuálne".

 

Britský minister uviedol, že je znepokojený Putinovým nátlakom na Pobaltie a "spôsobom, akým testuje NATO". Podľa Fallona musí byť NATO pripravené na všetky druhy a formy agresie zo strany Ruska. 

 

Fallonovo upozornenie na riziká pre Pobaltie sa objavili v britskej tlači len niekoľko hodín po tom, ako ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval na vyslanie mierotvornej misie OSN, ktorá by monitorovala dodržiavanie prímeria na východe Ukrajiny. Tento jeho návrh proruskí separatisti zmietli zo stola s tým, že by šlo o porušenie mierových dohôd.

 

Po nádeji, ktorú pred týždňom vyvolalo podpísanie dohody o spôsoboch urovnania konfliktu na východe Ukrajiny, západní spojenci kyjevskej vlády i NATO či OSN vyjadrujú v ostatných dňoch veľké znepokojenie v súvislosti s vývojom na východe Ukrajiny, kde sa vládna armáda v stredu - po niekoľkých týždňoch bojov a blokády zo strany proruských separatistov - stiahla zo strategicky dôležitého mesta Debaľceve. Napriek výzvam na okamžité rešpektovanie uzavretých dohôd separatisti dnes postupujú z Debaľceva k mestu Artemivsk, kam sa vládni vojaci stiahli po ústupe z Debaľceva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies