Britský minister financií varoval pred dopadmi brexitu

NETKY.SK • 19 Jún 2016, 14:11 • 2 min
Britský minister financií varoval pred dopadmi brexitu

LONDÝN - Prepad britskej ekonomiky v prípade vystúpenia krajiny z Európskej únie môžu byť výraznejší, než s akým počíta základný scenár vlády v Londýne.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to v nedeľu britský minister financií George Osborne. "Základný predpoklad je, že náš hrubý domáci produkt (HDP) by sa zmenšil o 5 až 6 %. Osobne si myslím, že by to mohlo byť aj o dosť horšie," povedal Osborne.


Ministerstvo financií v máji uviedlo, že pokiaľ britskí voliči odhlasujú vystúpenie krajiny z EÚ, bude HDP v horizonte dvoch rokov o zhruba 6 % nižší, než v prípade opačného výsledku. Takzvaný brexit by podľa prognózy viedol aj k výraznému zrýchleniu inflácie a poklesu cien nehnuteľností o 18 %.


Referendum o budúcnosti členstva v EÚ sa uskutoční v Británii vo štvrtok 23. júna. Aktuálne prieskumy naznačujú, že pomer síl medzi stúpenci a odporcami zotrvania krajiny v únii je vyrovnaný.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona