Britský minister Davis nemá veľký záujem o prechodnú dohodu z EÚ

NETKY.SK • 9 December 2016, 14:04 • 2 min
Britský minister Davis nemá veľký záujem o prechodnú dohodu z EÚ

LONDÝN - Minister britskej vlády David Davis, ktorý je poverený vedením rokovaní o brexite, "nemá veľký záujem" o dosiahnutie prechodnej dohody s Európskou úniou s cieľom zmäkčiť proces odchodu Veľkej Británie z EÚ.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom v piatok denník Financial Times. Denník citoval záznam zo stretnutia Davisa so samosprávou londýnskej finančnej štvrti City. Záznam citoval vyjadrenie Davisa, že prechodná dohoda "by sa mohla vnímať ako oddialenie procesu."


Denník uviedol, že podľa Davisa je nepravdepodobné, že Británia zostane na jednotnom trhu Európskej únie. Podľa Financial Times minister uviedol, že úvodný prístup Británie na rokovania s EÚ bude ponuka "voľného prístupu všetkých služieb a tovarov bez ciel na trh Veľkej Británie." Davis sa pritom podľa správy bude snažiť, aby budúce obchodné vzťahy boli "niekde uprostred modelov pre Turecko, Švajčiarsko a Nórsko", ktoré majú rôzne úrovne prístupu na trh únie.


Ministerstvo pre brexit však uviedlo, že dokument neodzrkadlil správne Davisove názory či vládnu politiku. Samospráva londýnskej City pre denník Financial Times tiež uviedla, že záznam bol jej interpretáciou stretnutia s Davisom. Mnohí predstavitelia britského finančného sektora sa obávajú, že Londýn by mohol stratiť postavenie finančnej metropoly Európy, ak sa po brexite uvalia bariéry medzi Britániou a EÚ.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies