Britský liberál Cable sa domnieva, že k brexitu možno vôbec nedôjde

NETKY.SK • 10 Júl 2017, 06:38 • 2 min
Britský liberál Cable sa domnieva, že k brexitu možno vôbec nedôjde

LONDÝN - Odchod Británie z Európskej únie sa napokon vôbec nemusí zrealizovať vzhľadom na veľké rozpory na podobu brexitu, ktoré panujú vo vnútri hlavných politických strán.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes britský poslanec Vince Cable, ktorý ašpiruje na vedenie štvrtej najsilnejšej strany Liberálnych demokratov.

 

"Začínam sa domnievať, že k brexitu možno nikdy nedôjde. Problémy s ním spojené sú tak obrovské, rozpory vo vnútri dvoch hlavných strán sú tak veľké, že uvažujem nad scenárom, v rámci ktorého k tomu (k brexitu) nedôjde," povedal dnes Cable pre stanicu BBC.

 

Sir Vince Cable pôsobil v rokoch 2010-2015 ako minister obchodu vo vláde premiéra Davida Camerona, v ktorej boli proeurópski liberálni demokrati koaličným partnerom konzervatívcov. V súčasnosti je jediným kandidátom na post šéfa liberálnodemokratickej strany, ktorá má v 650-člennom britskom parlamente len 12 poslancov.

 

Strana išla do júnových parlamentných volieb s prísľubom usporiadania druhého referenda o brexite, v ktorom by sa Briti mohli vyjadriť k budúcej finálnej dohode o odchode krajiny z EÚ.

 

Vládni konzervatívci premiérky Theresy Mayovej sú rozštiepení na rozhodných zástancov brexitu a tých, ktorí zaujímajú k EÚ pozitívnejší postoj. Druhá najsilnejšia strana, opoziční labouristi sa zase nevedia dohodnúť, či by malo Spojené kráľovstvo zostať po brexite súčasťou jednotného európskeho trhu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona