Britský inštitút upozornil, že migranti sa do Európy dostávajú i tajnými trasami

NETKY.SK • 16 September 2016, 14:28 • 2 min
Britský inštitút upozornil, že migranti sa do Európy dostávajú i tajnými trasami

LONDÝN - Státisíce prisťahovalcov sa dostávajú do Európy po málo známych "tajných" trasách, ktoré sa používajú, odkedy niektoré štáty robia na svojich hraniciach prísnejšie kontroly. Informoval o tom dnes v Londýne britský think-tank Overseas Development Institute (ODI).

slovakia

left justify in out

Podľa predpokladov by do Európy tento rok po dobre známej trase cez Stredozemné more malo doraziť okolo 330.000 migrantov, ale počet žiadostí o udelenie azylu môže dosiahnuť až 890.000, upozornil ODI. Rozdiel medzi očakávaným počtom žiadostí a počtom registrovaných imigrantov - viac ako 550.000 osôb - podľa ODI svedčí o tom, že o trasách, ktorými sa do Európy vydávajú mnohí ľudia, sa vie len veľmi málo.

 

Títo utečenci a migranti totiž cestujú do Európy rozličnými tajnými trasami a spôsobmi: niektorí po pevnine skrytí v autách, iní lietadlami s falošnými dokladmi alebo už neplatnými vízami, uviedol britský inštitút. Podľa neho ľudia zo Sýrie tvoria len tretinu z týchto migrantov. Väčšina migrantov pochádza zo stredne prosperujúcich krajín.

 

Podľa ODI by vlády európskych štátov mali prejsť od dôrazu na kontrolu a odrádzania od migrácie k pragmatickému a efektívnemu prístupu, vďaka ktorému by situáciu lepšie zvládli.

ODI tiež nalieha na vlády európskych štátov, aby posilnili vzájomnú spoluprácu a prijali viac právnych nástrojov, ktorými by prílev utečencov a migrantov mohli monitorovať a riadiť efektívnejšie.

"Odstrašujúce opatrenia a pohraničné kontroly sú drahé a zväčša neúčinné," konštatoval vo svojej správe ODI. Spresnil, že kontroly na hraniciach v mnohých prípadoch viedli len k presmerovaniu utečencov a migrantov na iné, alternatívne "tajné" trasy.

 

Vlani podľa ODI dorazilo do Európy po mori asi 1,1 milióna migrantov. Žiadosť o azyl podalo 1,7 milióna osôb. Počet migrantov sa tento rok znížil po uzavretí dohody medzi EÚ a Tureckom, ako aj v dôsledku ďalších bilaterálnych zmlúv týkajúcich sa migrantov, uviedla vo svojej správe agentúra DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona