Britský expremiér Tony Blair zarobí milióny ako ekonomický poradca Kazachstanu

NETKY.SK • 25 Október 2011, 20:34 • 2 min
Britský expremiér Tony Blair zarobí milióny ako ekonomický poradca Kazachstanu

Britský expremiér Tony Blair zarobí milióny ako ekonomický poradca Kazachstanu - Politika Bývalý britský premiér Tony Blair (58) zarobí milióny dolárov poradenstvom pre autoritárskeho kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva (71). Informovala o tom dn

slovakia

left justify in out

img

Bývalý britský premiér Tony Blair (58) zarobí milióny dolárov poradenstvom pre autoritárskeho kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva (71). Informovala o tom dnes ruská tlačová agentúra Itar-Tass.
Stredoázijský štát bohatý na ropu bude Blairovi platiť 12,7 milióna dolárov (9,11 mil. eur) ročne za poskytovanie názorov na ekonomické otázky, uviedla agentúra v správe.
Blair a Nazarbajev "sa navzájom poznajú a uznávajú už roky", uviedol hovorca kazašskej vlády.
Autoritársky prezident Nazarbajev vládne Kazachstanu od roku 1990, keď vznikol ako nezávislý štát.
Aktivisti za ľudské práva obviňujú kazašského lídra z porušovania základných práv a z krutého potláčania odporu, len aby si zachoval prospechársku moc v deviatej najväčšej krajine sveta.
Niektorí kazašskí politickí analytici vyhlásili, že Nazarbajev si najal Blaira, aby vystupoval ako mediálne známy zástupca režimu na medzinárodnej scéne.
"Nemyslím si, že Blair bude chodiť na prehliadky fariem a obilných polí," uviedol analytik Nurlan Jerimbetov, ktorého citovala agentúrna správa.
Blair bol britským premiérom v rokoch 1997-2007 a po odchode z úradu pracoval ako osobitný vyslanec kvarteta pre Blízky východ, pozostávajúceho z OSN, USA, EÚ a Ruska.
Denník Daily Telegraph, okrem ďalších britských médií, koncom septembra informoval, že Blair využil kontakty nadobudnuté počas vykonávania postu osobitného vyslanca na to, aby lobovaním zabezpečil na Blízkom východe obchody za milióny dolárov pre svoju poradenskú spoločnosť.
Blairov hovorca poprel obvinenia z konfliktu záujmov.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona