Britský expremiér Major varuje pred druhým škótskym referendom

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 18:45 • 2 min
Britský expremiér Major varuje pred druhým škótskym referendom

LONDÝN - Britský expremiér John Major v utorok varoval pred ohrozením ďalšej budúcnosti Spojeného kráľovstva v prípade vzniku vlády Labouristickej strany s podporou škótskych nacionalistov po májových voľbách.

slovakia

left justify in out

Podľa Majora totiž bude škótska SNP pracovať s cieľom zopakovania referenda o nezávislosti Škótov od zvyšku krajiny. Niekdajší líder v súčasnosti vládnej Konzervatívnej strany premiéra Davida Camerona sa preto domnieva, že s takouto vládou by bola celistvosť krajiny ohrozená a prípadná dohoda o vláde labouristov s podporou SNP je "receptom na katastrofu". Škóti by totiž podľa neho mohli "kedykoľvek" vládu potopiť, ak by "nedostali, čo chcú".

 

"SNP je skutočným a prítomným nebezpečenstvom pre našu budúcnosť. Budú tlačiť Škótsko proti Anglicku. Môže to byť zničujúce pre škótsky ľud a smrtiace pre Spojené kráľovstvo ako celok... riskujeme slabú a nestabilnú vládu - tlačenú doľava svojimi spojencami a otvorenú pre dennú dávku politického vydierania," povedal Major, predchodca Tony Blaira, ktorý stál na čele Británie stál v rokoch 1990 až 1997. Líderka nacionalistov Nicola Sturgeonová však označila jeho slová za "hlúpe" a za "dôkaz rastúceho zúfalstva konzervatívcov".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies