Britský easyJet bude možno po brexite prevádzkovať lety v rámci EÚ z Írska

NETKY.SK • 16 November 2016, 16:18 • 2 min
Britský easyJet bude možno po brexite prevádzkovať lety v rámci EÚ z Írska

LONDÝN - Britská nízkonákladová letecká spoločnosť easyJet uvažuje o tom, že požiada Írsko o poskytnutie prevádzkovej licencie, aby aj po odchode Británie z Európskej únie mala zabezpečený prístup ku krajinám EÚ. Informovali o tom agentúra DPA a denník The Irish Times.

slovakia

left justify in out

Šéfka spoločnosti Carolyn McCallová v utorok (15. 11.) uviedla, že easyJet pravdepodobne na budúci rok požiada o získanie osvedčenia leteckého prevádzkovateľa v inom štáte Európskej únie s cieľom "zabezpečovať lety v rámci členských štátov EÚ aj po vystúpení Británie z únie".

 

Očakáva sa, že jednou z krajín, ktorá by pre easyJet pripadala do úvahy, je Írsko. Ďalšími by mali byť Holandsko alebo Cyprus. To potvrdil aj hovorca leteckej spoločnosti. "Diskutujeme s viacerými krajinami," uviedol.

 

Írsko by pre easyJet bolo logickým riešením. Okrem iných výhod bude po brexite jedinou krajinou v rámci EÚ, kde sa hovorí anglicky. Navyše, Británia aj Írsko majú veľmi podobný právny systém. Spoločnosť očakáva, že náklady s tým spojené ju vyjdú v období dvoch rokov zhruba na 10 miliónov libier (11,54 milióna eur).

 

Za obchodný rok 2015/2016, ktorý sa skončil v septembri, zaznamenala firma zisk pred zdanením 495 miliónov libier, čo medziročne znamená pokles o 28 %. Čiastočne sa pod to podpísalo práve júnové referendum, v ktorom Briti nečakane zahlasovali za odchod krajiny z Európskej únie. To následne viedlo k prudkému poklesu kurzu libry.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies