Britský džihádista vymýval mozgy deťom, chcel si z nich vytvoriť armádu na zabíjanie

NETKY.SK • 7 Marec 2018, 08:42 • 2 min
Britský džihádista vymýval mozgy deťom, chcel si z nich vytvoriť armádu na zabíjanie

LONDÝN – Súd v Londýne počas víkendu odsúdil z terorizmu troch mužov, ktorí chceli priviesť na cestu radikálneho islamu viac ako 50 moslimských detí a vycvičiť ich tak, aby sa stali nástrojom zabíjania v britskej metropole. Strojca zvráteného plánu ich nútil trénovať na boj s policajtmi, chcel si z nich vybudovať armádu.

slovakia

left justify in out

Tento plán sa vyliahol v chorej hlave Umara Ahmeda Haqueho, 25-ročného radikála, ktorý pôsobil ako vychovávateľ v malej mešite v Barkingu, na predmestí Londýna. Bezpečnostné zložky sa mu dostali na stopu v máji 2016, kedy sa pokúsil odletieť do Istanbulu.

 

Turecko totiž slúži ako prestupná stanica pre západných islamistov, ktorí mieria do Sýrie. Polícia zistila, že Haque na svojom telefóne často vyhľadával informácie o teroristických útočiskách a zavraždených rukojemníkov. Polícia ho v tom čase nemohla zatknúť, no zhabala mu pas a začala sledovať a odpočúvať mu mobil.

 

img

 

Zistila, že Haque sa rozhodol nabádať moslimské deti k radikalizmu vo veku od 11 do 14 rokov. „Deti špeciálne vyškoleným policajtom popísali že im Haque ukazoval príšerné videá extrémneho násilia páchaného teroristami, vrátane poprav,“ uviedol Dean Haydon, šéf protiteroristickej jednotky londýnskej polície. „Policajtom sa zdôverili, že ich Haque nútil hrať sa na teroristov a policajtov, pričom deti v roli teroristov mali policajtov ubodať na smrť,“ dodal Haydon.

 

Polícia sa domnieva, že Haque počítal s tým, že jeho vycvičená “armáda“ udrie až o niekoľko rokov. „Predpokladal, že vycvičí armádu vojakov, vrátane detí,“ vysvetľuje Haydon. Medzi jeho vytipovanými cieľmi bolo letisko Heathrow, londýnska City, ambasády či parlament.

 

Podľa polície bo Haque fascinovaný činom Khalida Masooda, ktorý pred rokom pri Westministerskom paláci zabil autom štyroch chodcov a ubodal policajta na smrť.

 

Haque sa údajne pred deťmi chválil kontaktmi na Islamský štát (IS) a hrozil im, že ak prezradia jeho plány, zomrú bolestivou smrťou a pôjdu do pekla. „Sme eskadrou smrti zoslanou Alahom a jeho prorokmi, aby našich arabských bratov pomstili krvou,“ prehlásil v jednom z odpočúvaných telefonických rozhovorov.

 

Portál Long War Journal uviedol, že sa mohol inšpirovať detskými vojakmi v radách IS, tzv. “šteniatkami kalifátu“. Teroristická organizácia pôsobiaca v Sýrii a Iraku celé roky zneužíva deti k samovražedným atentátom či vraždeniu zajatcov.

 

Polícia Haqueho zatkla v máji minulého roka, v sobotu bol spolu s dvoma ďalšími komplicmi odsúdení z niekoľkých zločinov súvisiacich s terorizmom. Deti z mešity v Barkingu, ktoré sa pokúsil zradikalizovať sú momentálne v opatere odborníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies