Britský bádateľ Worsley chcel prejsť peši Antarktídu: Tesne pred cieľom zomrel

NETKY.SK • 25 Január 2016, 14:00 • 2 min
Britský bádateľ Worsley chcel prejsť peši Antarktídu: Tesne pred cieľom zomrel

LONDÝN - Britský bádateľ Henry Worsley zomrel na vyčerpanie a dehydratáciu pri pokuse prejsť Antarktídou. Informuje o tom dnes britská spravodajská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Bývalý vojak, 55-ročný Worsley, sa chcel stať prvým človekom na svete, ktorému sa podarí prejsť Antarktídu bez akejkoľvek pomoci či spoločnosti. Jeho pokus sa skončil tesne pred cieľom, na 71. deň výpravy.

 

 

Objaviteľ Worsley z Fulhamu v Londýne zomrel na "totálne zlyhanie orgánov", uviedla jeho manželka Joanna a dodala, že pociťuje "zármutok so zlomeným srdcom". Cestovateľ Worsley zomrel "napriek všetkému úsiliu" zamestnancov nemocnice Clínica Magallanes v čilskom meste Punta Arenas, napísala vo vyhlásení.

 

Worsley svoju 80-dňovú púť od pobrežiu k pobrežiu odštartoval v novembri vybavený iba saňami, potravinami, stanom a ďalšími predmetmi. Cieľom bolo prejsť kontinent "bez akejkoľvek cudzej pomoci a podpory" a bez dodatočných dodávok potravín či pomoci psov alebo iných prostriedkov.

 

Bádateľ Worsley v októbri v rozhovore pre BBC povedal, že počas tejto svojej cesty pravdepodobne stratí na hmotnosti približne 13 kilogramov. Dĺžku výpravy odhadoval na 75 dní s tým, že stravu si zobral s rezervou na 80 dní. Podľa plánu mal do logistického tábora telefonovať každých 24 hodín. Záchranný tím mal vyraziť na miesto jeho poslednej známej polohy stanovenej GPS v prípade, že sa neozve dva razy po sebe.

 

Zámerom jeho cesty bolo získať 100.000 libier (zhruba 133.000 eur) pre nadáciu Endeavour Fund, ktorá pomáha chorým a zraneným vojakom a vojačkám.

 

 

 

Na sociálnej sieti Instagram na neho spomína aj osobnosť akou je David Beckham. Na svojom účte uverejnil fotku s ním keď mal tú možnosť sa s ním aj stretnúť na Antarktíde a tak ho poprosil o snímku s ním a vlajkou Británie. 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona