Britský agent MI6 poskytol FBI informácie o korupcii v FIFA

NETKY.SK • 13 Január 2017, 16:19 • 2 min
Britský agent MI6 poskytol FBI informácie o korupcii v FIFA

LONDÝN - Bývalý agent britskej tajnej služby MI6 Christopher Steele, ktorému sa pripisuje autorstvo kompromitujúcej správy na novozvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa, poskytoval americkému Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI) informácie o korupcii v Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA).

slovakia

left justify in out

Ako v noci na dnes napísal denník The Washington Post, Steela si v roku 2009 najala anglická futbalová asociácia, aby prešetril podozrenia z korupcie v radoch FIFA.

Steele pôsobí v spoločnosti Orbis Business Intelligence, ktorá sa špecializuje na bezpečnostné a špionážne služby a väčšinu jej zamestnancov tvoria bývalí agenti tajných služieb. Podľa západných médií práve táto spoločnosť údajne vypracovala materiál, podľa ktorého majú "ruskí agenti" k dispozícii kompromitujúce materiály proti novozvolenému šéfovi Bieleho domu.

Steelov spoločník vo firme Christopher Burrows autorstvo správy odmietol potvrdiť alebo vyvrátiť.

Samotný Steele pred médiá zatiaľ nepredstúpil a k autorstvu správy sa neprihlásil. Americká televízia NBC vo štvrtok s odvolaním sa na jedného z jeho susedov uviedla, že Steele má byť niekoľko dní "mimo".

Podľa spravodajskej spoločnosti BBC Steele v utorok alebo v stredu - ešte pred tým, ako bolo v súvislosti s kauzou zverejnené jeho meno - odišiel zo svojho domu v grófstve Surrey a "skrýva sa" na neznámom mieste. Nemenovaný zdroj pre BBC uviedol, že Steele sa bojí o svoj život. 

BBC uviedla, že Steele, otec štyroch detí, požiadal suseda, aby sa v jeho neprítomnosti postaral o jeho tri mačky.

BBC s odvolaním sa na členov komunity agentov tajných služieb poznamenala, že Steele je medzi nimi "veľmi vysoko cenený" a je považovaný za "kompetentného".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona