Britskú kráľovnú vrelo privítali v Austrálii

NETKY.SK • 20 Október 2011, 00:58 • 2 min
Britskú kráľovnú vrelo privítali v Austrálii

Britskú kráľovnú vrelo privítali v Austrálii

slovakia

left justify in out

img

Dav detí mávajúcich austrálskymi vlajkami privítal dnes britskú kráľovnú Alžbetu II. a jej manžela princa Philipa v Austrálii. 
Na leteckej základni v hlavnom meste Canberra si kráľovský pár uctili salvou, po ktorej sa s ním zvítala austrálska premiérka Julia Gillardová a generálna guvernérka Quentin Bryceová, zástupkyňa panovníčky v Austrálii.
Vrelé privítanie sa kráľovnej dostalo aj napriek tomu, že si vládnuca Austrálska strana práce želá, aby britskú panovníčku nahradil na poste hlavy štátu prezident, napísala agentúra AP. 
Predsedníčka vlády Gillardová tvrdí, že Austrália by sa po konci panovania Alžbety II. mala stať republikou. Austrálčania však takýto návrh v referende v roku 1999 odmietli.
Kráľovná sa v krajine teší úcte aj medzi odporcami monarchie a podľa premiérky by táto otázka nemala poznačiť jej prvú návštevu po piatich rokoch. Popri ceste z letiska do rezidencie generálnej guvernérky, kde bude kráľovský pár bývať, sa zišli stovky ľudí.
Alžbeta II. (85) počas desaťdňovej návštevy zavíta okrem Canberry do Brisbane a Melbourne a budúci týždeň v Perthe otvorí bienálne zasadnutie predstaviteľov Spoločenstva národov, Commonwealthu.
Médiá špekulovali, že terajšia cesta - v poradí 16. návšteva Alžbety II. v Austrálii - môže byť aj jej poslednou v krajine vzhľadom na jej vek a dlhú vzdialenosť od Londýna. Kráľovnin bývalý tlačový tajomník Dickie Arbiter však poukázal na príklad jej matky, ktorá zavítala do Kanady ešte ako deväťdesiatnička.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies