Britskú ekonomiku čaká ťažký rok

NETKY.SK • 2 Január 2013, 12:26 • 2 min
Britskú ekonomiku čaká ťažký rok

Britskú ekonomiku čaká ťažký rok - Svet Britskú ekonomiku čaká ťažký rok. Rast exportu klesá pre recesiu, do ktorej sa prepadol kľúčový európsky trh a domáca spotreba nedokáže nahradiť jeho výpadok a podporiť expanziu hospodárstva.

slovakia

left justify in out

imgBritskú ekonomiku čaká ťažký rok. Rast exportu klesá pre recesiu, do ktorej sa prepadol kľúčový európsky trh a domáca spotreba nedokáže nahradiť jeho výpadok a podporiť expanziu hospodárstva. Vyplýva to z najnovšej prognózy britského inštitútu pre výskum verejnej politiky (Institute for Public Policy Research, IPPR), ktorú dnes zverejnila agentúra RTTNews.
      Inštitút pripomína, že britská vláda musí obmedzovať výdavky, aby zredukovala schodok v rozpočte. To má však negatívny vplyv na spotrebu domácností. Navyše, mzdy v krajine sa zvyšujú pomalšie ako ceny, čo tiež brzdí rast spotrebiteľských výdavkov. A firmy v tejto neistej situácii odkladajú investície na neskôr.
      Podľa IPPR britská vláda by mala uvoľniť menovú politiku, a ak ani to nepomôže, mala by zvážiť aj zmiernenie tempa fiškálnej konsolidácie.
      Generálny riaditeľ Združenia britského priemyslu (Confederation of British Industry, CBI) John Cridland zase varuje vládu pred vystúpením z Európskej únie. Pripomína, že pre ostrovnú ekonomiku je životne dôležité, aby zostala členom európskeho bloku. Potrebuje mať prístup k dôležitým informáciám, ak chce dobre chrániť svoje národné záujmy. Británia sa podľa neho musí prispôsobiť realite, ktorou je vznikajúca viacrýchlostná Európa.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona