Britskí voliči sú v otázke členstva krajiny v EÚ rovnomerne rozdelení

NETKY.SK • 22 Október 2015, 15:47 • 2 min
Britskí voliči sú v otázke členstva krajiny v EÚ rovnomerne rozdelení

LONDÝN - Britskí voliči sú rovnomerne rozdelení v otázke, či by Británia mala opustiť Európsku úniu. Ukázal to prieskum medzi asi 5000 britskými voličmi, ktorého výsledky dnes zverejnili.

slovakia

left justify in out

Prieskum inštitútu YouGov zistil, že 41,6 percenta respondentov by hlasovalo za zotrvanie v EÚ a 40,7 percenta za odchod z únie, informovala tlačová agentúra DPA. Ďalších 17,7 percenta opýtaných uviedlo, že ešte nevie, ako by hlasovali. Ak by sa nebrali do úvahy tí, ktorí "ešte nevedia", za zotrvanie Británie v EÚ by bolo 50,6 percenta a proti 49,4 percenta opýtaných. To naznačuje, že hlasovanie v referende prezývanom Brexit (britský exit - odchod z EÚ) by mohlo byť tesnejšie, ako naznačili predchádzajúce prieskumy. "Je to mimoriadne tesné a po nedávnych prieskumoch to prináša ďalšie dôkazy, že obe strany oddeľuje iba zopár percent," povedal politický analytik Univerzity v Kente Matthew Goodwin.

 

Spolu s ďalšími analytikmi skúmali potenciálne vplyvy intervencií premiéra Davida Camerona, vodcu opozičných labouristov Jeremyho Corbyna a vodcu Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigela Faragea, ktorý vedie razantnú kampaň proti zotrvaniu Británie v EÚ. Podľa analytikov je nepravdepodobné, že by UKIP výrazne ovplyvnila názory voličov pred referendom, keďže sa zdá, že voliči si už urobili obraz o Farageovi, uviedla DPA.

 

Cameron sa zaviazal vyjednať pre Britániu lepšie podmienky členstva v EÚ pred tým, ako usporiada koncom roka 2017 referendum o tom, či má alebo nemá Británia zostať v EÚ. Premiér v auguste začal druhé kolo rokovaní s ďalšími lídrami EÚ. Upozornil ich, že Británia chce reformu v štyroch oblastiach - v konkurencieschopnosti, zvrchovanosti, sociálnom zabezpečení a riadení ekonomiky. Politickí súperi ho obvinili, že je vo svojich požiadavkách príliš vágny a nepovedal verejnosti, v čo presne dúfa, že rokovaniami dosiahne. Očakáva sa, že voliči budú v referende odpovedať na jedinú otázku: Malo by Spojené kráľovstvo zostať členom Európskej únie alebo by malo Európsku úniu opustiť?

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies