Britskí vojaci mali v Iraku systematicky zneužívať civilistov, vláda to odmieta

NETKY.SK • 13 Január 2014, 09:18 • 2 min
Britskí vojaci mali v Iraku systematicky zneužívať civilistov, vláda to odmieta

LONDÝN - Britská vláda absolútne odmieta tvrdenia o systematickom zneužívaní a mučení páchanom britskými vojakmi na civilistoch v Iraku. Pre televíziu Sky News to v nedeľu povedal minister zahraničných vecí William Hague v reakcii na vyšetrovanie stoviek obvinení, ktoré má začať Medzinárodný trestný súd (ICC).

slovakia

left justify in out

Európske centrum pre ústavné práva so sídlom v Berlíne a britská advokátska kancelária Public Interest Lawyers (PIL) poslali ICC dokumentáciu obsahujúcu obvinenia z viac ako 1000 prípadov mučenia irackých civilistov a 200 prípadov nezákonných popráv, z ktorých sa mnohé uskutočnili vo väzení. Obe organizácie zverejnia podrobnejšie informácie v utorok v Londýne.

"Toto je historický okamih. ICC ešte nikdy nevyšetrovalo Spojené kráľovstvo. Existujú jasné dôkazy, vedúce priamo k špičkám..., " povedal pre Sky News advokát z PIL Phil Shiner. Šéf britskej diplomacie však uvedené obvinenia dôrazne odmieta. "Britské ozbrojené sily dodržiavajú vysoké štandardy, sú to najlepšie ozbrojené sily na svete," vyhlásil Hague. Pripustil, že k určitým zlyhaniam došlo, ale tieto prípady sa vyšetrili alebo sa vyšetrujú a nevyžadujú si zapojenie Medzinárodného trestného súdu.

Britská vláda zriadila orgán, ktorý vyšetruje obvinenia zo zneužívania irackých civilistov britskými vojakmi v rokoch 2003-2009. Vedie ho penzionovaný detektív a svoju prácu má dokončiť do konca roka 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies