Britskí vedci zistili, že počas krízy narástol počet samovrážd

NETKY.SK • 12 Jún 2014, 09:48 • 2 min
Britskí vedci zistili, že počas krízy narástol počet samovrážd

LONDÝN - Hospodárska kríza v Európe a Severnej Amerike zvýšila počet samovrážd o približne 10.000, tvrdia britskí bádatelia. Píše o tom dnes spravodajský server britskej stanice BBC.

slovakia

left justify in out

Štúdiu, ktorú zverejnil odborný časopis British Journal of Psychiatry, pripravili vedci z Oxfordskej univerzity a Londýnskej fakulty hygieny a tropickej medicíny. Preskúmali údaje z 24 krajín EÚ, Spojených štátov a Kanady. Štúdia ukázala, že počet samovrážd sa výrazne zvýšil. 

 

Najčastejšími dôvodmi na spáchanie samovraždy boli strata zamestnania, skonfiškovanie domu pre neplatenie hypotéky a dlhy.

 

Vedci tvrdia, že niektorým úmrtiam sa dalo predísť, pretože ich počet sa nezvýšil vo všetkých krajinách. V Európe klesal do roku 2007. V roku 2009 však počet samovrážd stúpol o 6,5 percenta a túto úroveň si udržal do roku 2011. Tomuto nárastu sa podarilo vyhnúť Rakúsku, Fínsku a Švédsku.

 

Podľa britských vedcov to znamená, že ľudia spáchali o 7950 samovrážd viac, než by sa očakávalo podľa trendu z predošlého obdobia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies