Britskí vedci: Vytvorenie embrya z DNA troch ľudí nevyzerá byť nebezpečné

NETKY.SK • 3 Jún 2014, 18:47 • 2 min
Britskí vedci: Vytvorenie embrya z DNA troch ľudí nevyzerá byť nebezpečné

LONDÝN - Sporné metódy vytvorenia embryí z DNA troch ľudí "nevyzerajú byť nebezpečné", hoci sa tomu doteraz nik nepodrobil, uviedli v dnešnej správe britskí experti z vládnej agentúry pre lekársky výskum - Medical Research Council (MRC).

slovakia

left justify in out

"Kým sa nenarodí zdravé dieťatko, nemôžeme na 100 percent povedať, že sú tieto metódy bezpečné," citovala agentúra Associated Press doktora Andyho Greenfielda, vedúceho skupiny expertov, ktorá správu vypracovala.
     

Jej závery sú založené prevažne na laboratórnych testoch a experimentoch na zvieratách a vyžadujú si ďalšie pokusné overovanie, kým budú môcť byť použité na pacientkach.
     

Vytvorenie embrya z DNA troch rodičov má za cieľ zabrániť prenosu potenciálne smrteľných genetických ochorení z matky na deti. Zahŕňa genetickú modifikáciu ľudského vajíčka alebo embrya predtým, ako je vložené do maternice ženy.
     

Tieto experimenty povoľoval zákon doteraz výlučne pri laboratórnom výskume, avšak britské ministerstvo zdravotníctva vyjadrilo nádej, že krajina do konca roka schváli legislatívu umožňujúcu použiť túto metódu u žien.
     

Ak to parlament schváli, Británia sa stane prvou krajinou na svete, ktorá umožní takúto genetickú úpravu embryí, uviedla agentúra Associated Press.
     

Kritici genetickú modifikáciu embryí považujú za neetickú a varovali pred neznámymi nebezpečenstvami.
     

"Bezpečnosť nie je nekomplikovaná záležitosť," zdôraznil Greenfield, prirovnávajúc súčasnú diskusiu k obavám z oplodnenia in vitro v 70. rokoch, kým sa v Británii narodilo prvé dieťa zo skúmavky na svete.
     

Experti hovoria, že ak budú tieto postupy schválené, pravdepodobne ich ročne využije asi desať britských žien, ktoré majú chybné mitochondrie. Defekty v ich genetickom kóde môžu vyústiť do chorôb ako svalová dystrofia, srdcové problémy či duševná zaostalosť.
     

Kontroverzná metóda zahŕňa vyňatie jadrovej DNA z vajíčka a jej vloženie do vajíčka od darkyne, z ktorého bola odstránená jej jadrová DNA. To je možné vykonať pred alebo po oplodnení vajíčka, uviedla Associated Press. Výsledné embryo bude mať jadrové DNA od svojich rodičov, ale mitochondriálne DNA od darkyne.
     

Vedci hovoria, že DNA z vajíčka darkyne predstavuje necelé jedno percento génov výsledného embrya. Jeho zmena sa však bude prenášať na budúce generácie, čo vyvoláva obavy z možnej veľkej genetickej modifikácie.
     

Americký úrad pre potraviny a liečivá (FDA) skoršie tento rok zorganizoval konferenciu o genetických modifikáciách DNA človeka a vedci na nej varovali, že môže trvať desaťročia, kým bude jasné, či sú tieto modifikácie bezpečné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona