Britskí tajní agenti sledovali e-maily novinárov

NETKY.SK • 20 Január 2015, 09:30 • 2 min
Britskí tajní agenti sledovali e-maily novinárov

LONDÝN - Britská tajná služba sledovala elektronickú komunikáciu novinárov vo viacerých svetových médiách. Vyplýva to z dokumentov spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena, ktoré v pondelok zverejnil britský denník Guardian.

slovakia

left justify in out

Z publikovaných častí dokumentov vyplýva, že v priebehu 10 minút zhromaždili desaťtisíce e-mailov z denníkov ako New York Times, Washington Post, Guardian, Le Monde, vysielacej stanice BBC či agentúry Reuters. Ich súčasťou je i komunikácia medzi redaktormi o obsahu zverejňovaných materiálov. Podľa Snowdenom zverejnených materiálov z dielne služby GCHQ boli niektorí investigatívni novinári označení za hrozbu podobnú ako hackeri alebo teroristi.

 

Snowden pracujúci v minulosti pre americkú Národnú bezpečnostnú agentúru (NSA) sa stal známy v júni 2013 vďaka odhaleniu tajných programov sledovania internetovej a telefonickej komunikácie, pričom informácie ponúkol vybraným médiám. Azyl v Rusku dostal po tom, ako počas presunu z Hongkongu na Kubu zostal uväznený na jednom z moskovských letísk. Odmietanie vydať ho americkým orgánom je jednou z mnohých záležitostí narúšajúcich vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom, ktoré sú momentálne najhoršie za uplynulé roky. Presné miesto Snowdenovho pobytu je naďalej udržiavané v tajnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona