Britskí poslanci budú rozhodovať o novej hymne Anglicka

NETKY.SK • 14 Január 2016, 07:27 • 2 min
Britskí poslanci budú rozhodovať o novej hymne Anglicka

LONDÝN - Britskí zákonodarcovia sa dnes dohodli, že zvážia výmenu monarchistickej piesne "Boh ochraňuj kráľovnú", ktorá na športových podujatiach slúži ako hymna Anglicka.

slovakia

left justify in out

Pieseň je totiž štátnou hymnou Spojeného kráľovstva, ktoré pozostáva z Anglicka, Škótska, Walesu a Severného Írska, a hrajú ju na olympijských hrách a iných podujatiach, kde Spojené kráľovstvo vystupuje ako jeden tím.

 

Na súťažiach, kde sú predmetné entity zastúpené samostatne, napríklad na majstrovstvách sveta v ragby a futbale, však Anglicko a Severné Írsko používajú "Boh ochraňuj kráľovnú", zatiaľ čo Škótsko i Wales majú svoje vlastné oficiálne piesne - "Kvet Škótska" a "Krajina mojich otcov", píše agentúra AP.

 

Podľa labouristického poslanca Tobyho Perkinsa by prijatie anglickej hymny "objasnilo, že Spojené kráľovstvo je zväzom štyroch jednotlivých štátnych útvarov s vlastnou identitou". Perkins zároveň navrhol pieseň "Jeruzalem", považovanú mnohými za neoficiálnu hymnu Anglicka.

 

Na základe jeho návrhu by sa "Boh ochraňuj kráľovnú" naďalej spievala na tímových podujatiach Británie, ktorá pozostáva z Anglicka, Škótska a Walesu, kým Severné Írsko by zachovalo status quo alebo by si zvolilo vlastnú hymnu.

Zákonodarcovia sa dohodli na prerokovaní predloženej zmeny na zasadaní dolnej snemovne parlamentu Spojeného kráľovstva v marci. Prípadná novelizácia bude konzultovaná aj s verejnosťou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona