Britskí podnikatelia sa zotavili zo šoku, ale ich dôvera v ekonomiku je krehká

NETKY.SK • 9 November 2016, 15:43 • 2 min
Britskí podnikatelia sa zotavili zo šoku, ale ich dôvera v ekonomiku je krehká

LONDÝN - Britským podnikateľom sa už síce zlepšila nálada, ktorá po júnovom referende o brexite prudko klesla, napriek tomu je však ich dôvera v ekonomiku aj naďalej krehká.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je neistota v súvislosti s dlhodobými vyhliadkami ostrovného hospodárstva. Vyplýva to z prieskumu centrálnej banky, Bank of England (BoE) o vývoji podnikateľskej dôvery. Informovali o tom agentúry Bloomberg a RTTNews.

 

Investičné očakávania britských firiem podľa prieskumu stagnujú alebo mierne klesli. Dopyt po úveroch je pritom slabý, aj keď sa dostupnosť pôžičiek zatiaľ veľmi nezmenila. Firmy nepočítajú so zvýšením počtu zamestnancov v nasledujúcich šiestich mesiacoch.

 

BoE, ale aj Európska komisia (EK) dnes načrtli pochmúrny obraz vývoja podnikateľských výdavkov v Británii v nasledujúcich rokoch. Varujú, že neistota okolo budúcich obchodných vzťahov Londýna a Európskej únie (EÚ) zabrzdí investície.

 

Zatiaľ čo BoE predpovedá, že v najlepšom prípade budú investície stagnovať, komisia tvrdí, že už v budúcom roku môžu prudko klesnúť. EK predpovedá, že sa znížia o 2,2 % a tempo rastu britskej ekonomiky sa spomalí na 1 % z tohoročných 1,9 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies